Glögiomenapullat

Glögiomenapullissa yhdistyvät juoman lämmin maustekimara ja vastustamattoman pehmeä vaniljainen pulla. Glögissä uineet omenat maistuvat ihanilta myös vaniljajäätelön kanssa, ja niistä kokoatkin helpon jälkiruoan.

24 annosta

Valmistusohje

5 dl maitoa tai kasvijuomaa
50 g hiivaa
1,5 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
0,9–1 kg (n. 15 dl) vehnäjauhoja
150 g margariinia tai voita

täytteeseen
1 l glögiä
2 omenaa
2 prk (à 200 g) valmista vaniljakreemiä tai vastaava määrä vaniljakreemijauheesta valmistettua kreemiä 

 voiteluun
kananmuna 

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja kardemumma.
  2. Lisää jauhoja vähän kerrallaan. Kun taikina on vielä löysähköä, lisää pehmeä rasva. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia ja lisää tarvittaessa jauhoja hyvin vähän kerrallaan, kunnes taikina ei tartu enää käsiin tai kulhon reunoihin.
  3. Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota vedottomassa lämpimässä paikassa noin kaksinkertaiseksi, eli 30–45 minuuttia.
  4. Valmista sillä välin täyte. Jos käytät vaniljakreemijauhetta, valmista se pakkauksen ohjeen mukaan.
  5. Kaada glögi kattilaan. Kuori omenat ja leikkaa ne ohuehkoiksi lohkoiksi. Laita ne glögin joukkoon ja kuumenna glögiä niin, että se kiehuu hiljalleen. Keitä omenaviipaleita 10–15 minuuttia. Niiden tulee pehmetä hieman mutta pysyä kuitenkin ehjinä. Nosta kattila pois liedeltä ja anna omenoiden maustua glögissä. Voit tehdä tämän työvaiheen jo edellisenä päivänä ja siirtää jäähtyneet omenat glögissä maustumaan jääkaappiin.
  6. Kun taikina on kohonnut, leivo siitä 24 pikkupullaa ja nostele ne leivinpaperin päälle. Jätä ympärille leviämisvaraa. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia.
  7. Paina kunkin pullan keskelle juomalasin pohjalla syvennys. Riko kananmuna kuppiin ja sekoita rakenne haarukalla. Voitele pullien reunat kananmunalla. Lusikoi jokaisen pullan syvennykseen vaniljakreemiä.
  8. Nosta omenaviipaleet glögistä haarukalla tai reikälusikalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen neste valuu pois. Nostele kunkin pullan päälle 2–3 omenaviipaletta.
  9. Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Vinkki
Jos haluat vegaanisia pullia, käytä vegaanista vaniljakreemijauhetta. Voitele pullat esim. kasvijuomalla tai sokerivedellä. 

Testattu Marttakeittiössä.

Hiilijalanjälki / annos

iilijalanjälki / annos
0.25 kg CO2 ekv

Ravintosisältö / annos

  • Energia 295 kcal
  • Rasva 11.1 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 5.3 g
  • Proteiini 5.2 g
  • Hiilihydraatti, imeytyvä 42.9 g
  • Sokerit 13.6 g
  • Kuitu, kokonais- 1.4 g
  • Natrium 177.6 mg
  • Kalsium 12.3 mg
  • Rauta 1.9 mg
  • C-vitamiini 4.4 mg