Gnocchit ja tomaattikastike
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/05/maukas_arki_gnocchit_ja_tomaattikastike_vaaka_h.jpg
Gnocchit ja tomaattikastike
Gnocchit ovat yllättävän helppoja valmistaa itse! Voit myös pakastaa kypsät gnocchit seuraavaa kertaa varten. Gnocchien kanssa valmistetaan simppeli tomaattikastike.
Valmistusohje
Gnocchit:
500 g perunoita
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 kananmuna
Lisäksi:
2 tl suolaa keitinveteen
(ruokaöljyä)
Tomaattikastike:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ rkl ruokaöljyä
1 prk tomaattimurskaa + ½ purkillista vettä
½ kasvisliemikuutio
½ tl sokeria
½ tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl yrttisekoitusta
Gnocchien valmistus:
- Pese perunat, älä kuori niitä. Pistele perunoita haarukalla ja laita uunivuokaan tai uunipellille. Kypsennä uunissa 200 asteessa n. 30–40 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Kokeile kypsyyttä haarukalla tai veitsenkärjellä. Anna jäähtyä hieman.
- Kun pystyt käsin käsittelemään perunoita, kuori ne. Murskaa kuoritut perunat kulhossa esimerkiksi haarukalla. Voit myös raastaa ne raastimen karkeimmalla terällä.
- Ripottele työpöydälle melkein kaikki jauhot, noin 2 dl, ja kumoa päälle perunat.
- Ripottele perunoille suola. Tee keskelle pieni kolo ja riko siihen kananmuna.
- Riko kananmunan rakenne haarukalla ja ala sekoittaa siihen perunaa ja jauhoja vähän kerrallaan kananmunan ympäriltä. Kun jauhot ja peruna on sekoitettu kananmunaan, painele taikina kasaan käsin. Älä vaivaa.
- Ripottele jauhoja työpöydälle. Litistä taikina työpöydällä noin 1,5 senttiä paksuksi levyksi ja leikkaa levy 1–1,5 sentin levyisiksi tangoiksi. Pyörittele kukin tanko tasaiseksi rullaksi ja leikkaa noin sentin pituisiksi paloiksi.
- Keitä vettä isossa kattilassa, lisää suola. Laske kiehuvaan veteen noin puolet gnoccheista. Jos kattila on pieni, keitä vain neljäsosa kerrallaan.
- Kun gnocchit nousevat pintaan, ne ovat kypsiä. Tähän menee vain pari minuuttia. Nostele gnocchit isolle lautaselle reikäkauhalla, puuhaarukalla, siivilällä tai millä tahansa, millä saat valutettua niistä ylimääräisen veden pois. Keitä loput gnocchit samalla tavalla.
- Lisää gnocchit valmiiseen, kuumaan pastakastikkeeseen ja nauti heti. Voit myös pakastaa kypsät gnocchit. Sekoita niihin siinä tapauksessa hieman ruokaöljyä, jotta ne eivät tartu toisiinsa.
Tomaattikastikkeen valmistus:
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
- Kuumenna pannulla ruokaöljyä. Kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti.
- Lisää pannulle tomaattimurska. Laske tölkki noin puolilleen vettä ja kaada vesi ja tomaattimurskan rippeet tölkistä pannulle. Lisää myös puolikas liemikuutio ja sokeri. Sekoita ja anna porista keskilämmöllä n. 10 minuuttia.
- Mausta kastike suolalla, pippurilla ja yrttisekoituksella, sekoita ja anna hautua pari minuuttia. Maista ja lisää mausteita, jos haluat.
- Lisää ennen tarjoilua kastikkeeseen gnocchit ja sekoita. Voit tarjota kastikkeen myös makaronin tai keitettyjen perunoiden kanssa.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki
0.73 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 279 kcal/annos
- Rasva 4 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 1 g
- Proteiini 8.3 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 51.3 g
- Sokerit 8.1 g
- Kuitu, kokonais- 3.7 g
- Natrium 692.9 mg
- Kalsium 46.2 mg
- Rauta 3.1 mg
- C-vitamiini 26.7 mg
Pääraaka-aineet
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
0.5 tlSokeri
-
1 keskikokoinenKananmuna, tuore
-
1 1/2 kuutioKasvisliemikuutio (soijaton, vegaani)
-
400 gTomaattimurska
-
7 gValkosipuli
-
1 tlMustapippuri
-
2 tlOregano, kuivattu
-
0.5 rklRypsiöljy
-
1 kplSipuli
-
0.85 cupVesi, vesijohtovesi
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
1 cupVehnäjauho, valkoinen
-
500 gPeruna, punainen, kuorineen