Gupta, georgialainen lihapullakeitto

Gupta tai gufta on georgialainen mausteinen lihapullakeitto. Ohjeen lihapullamassasta valmistuu myös kefta eli lihapullat adzika-kastikkeessa tai maukkaat kofta-vartaat.

G
4 annosta

Valmistusohje

Lihapullat:
400 g karitsan-, lampaan tai naudanjauhelihaa
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl jauhettua korianteria
0,5 tl juustokuminaa
1 tl kuivattua yrttiä (esim. oreganoa, timjamia, minttua)
0,5 dl hienonnettua korianteria

Keitto:
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 rkl öljyä
2 dl pitkäjyväistä riisiä
10–12 kuivattua aprikoosia paloiteltuna
13 dl vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl viinietikkaa
0,5 dl hienonnettua korianteria
(suolaa, mustapippuria)

  1. Valmista lihapullataikina sekoittamalla kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Muotoile massasta kostein käsin noin 15 lihapullaa.
  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita muutaman minuutin ajan. Lisää riisit ja kuullota noin minuutti.
  3. Lisää aprikoosit, vesi ja liemikuutio. Keitä välillä sekoitelen keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää keittoon tomaattipyree ja viinietikka.
  4. Laita lihapullat keittoon muutama kerrallaan, varovasti sekoitellen. Keitä noin 15 minuuttia.
  5. Viimeistele keitto korianterilla ja mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

Testattu Marttakeittiössä.

Hiilijalanjälki

Hiilijalanjälki
1.12 kg CO2 ekv

Ravintosisältö

  • Energia 533 kcal/annos
  • Rasva 28.5 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 12.9 g
  • Proteiini 21.3 g
  • Hiilihydraatti, imeytyvä 45 g
  • Sokerit 9.9 g
  • Kuitu, kokonais- 2.7 g
  • Natrium 739.4 mg
  • Kalsium 213.8 mg
  • Rauta 7.3 mg
  • C-vitamiini 8.1 mg