Valmistusohje

1 kg laadultaan moitteettomia sieniä
400 g porkkanoita
100 g sipulia
4 dl hapanleivän lientä
30 g (n. 5 tl) suolaa
tilliä, sinapinsiemeniä.

  1. Valmista hapatin liottamalla murskattuja hapanleipäviipaleita keitetyssä, jäähdytetyssä vedessä pari tuntia. Siivilöi liemi.
  2. Puhdista sienet hyvin ja paloittele suuret sienet. Keitä siitakkeita ja rouskuja 5-10 minuuttia. Kiehauta nopeasti tatit, haperot tai lampaankäävät. Jäähdytä juoksevassa vedessä.
  3. Aseta puhdistettuun astiaan kerroksittain sieniä, raastettua porkkanaa, sipulirenkaita ja mausteita. Täytä astia tiiviisti, jätä noin 1/3 vajaaksi, peitä natriumbentsoaati-liuokseen kastetulla muovikalvolla ja pane päälle paino. Tarkista, että nestettä on riittävästi.
  4. Anna astian olla 2 – 3 päivää n. 20°C:ssa, kunnes pH-luku on alle 4.1. Vie sitten viikoksi n. 15°C:seen. Siirrä astia kylmään (4 – 7°C:seen) ja anna maustua vielä 3 – 4 viikkoa. Poista mahdolliset pintahiivat ja lisää tarvittaessa 1,5 %:sta keitettyä, jäähdytettyä suolavettä.

Ainesosat

  • 1000 g
    Sieni tatti, hapero
  • 400 g
    Porkkana
  • 100 g
    Sipuli
  • 4 dl
    Vesi, vesijohtovesi
  • 30 g
    Ruokasuola, jodioitu
  • 3 rkl
    Tilli, tuore
  • 1 tl
    Korianterin siemeniä

Reseptin ravintosisältö

Energia 111 kcal/annos
  • C-vitamiini 22.2 mg
  • Rauta 7.5 mg
  • Kalsium 68.5 mg
  • Natrium 2931.1 mg
  • Kuitu, kokonais- 7.7 g
  • Sokerit 11.6 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 24.4 g
  • Proteiini 5.7 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.2 g
  • Rasva 1.6 g

Kommentit (2)

  1. Säilykeitä tehtän vaan perussuolalla, merisuolalla tai kivisuolalla, ei ikinä jodioitulla tai mineraali suolalla

    • Kiitos viestistä, kysymyksessä voi olla suolan hinta. Jodioidut ja mineraalisuolat voivat olla kalliimpia kuin perussuola ja saatavuudessa voi olla vaihteluja. Mikään ei estä omissa säilykkeissä käyttämästä kohtuudella mieleistä suolaa.

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*

Jaa sivu