Hedelmäsose

100 annosta

Valmistusohje

3 kg omenia/marjaomenia/luumuja
3-5 dl vettä
4-6 dl (350-500 g) sokeria/sosekilo
1 g askorbiinihappoa sosekiloa kohti
1/2-1 g natriumbentsoaattia sosekiloa kohti

  1. Poista huuhdotuista hedelmistä kannat ja huonot kohdat.
  2. Lohko hedelmät kattilaan. Lisää vesi ja hauduta hedelmät pehmeiksi kannen alla.
  3. Sekoita, etteivät ne pala pohjaan.
    Hedelmälohkot voit pehmittää myös höyrymehustimessa tai mikroaaltouunissa parissa kolmessa erässä.
    Jos pehmennät hedelmälohkot uunissa, levitä ne uunipannulle tai vuokaan ja kaada hiukan vettä päälle.
    Peitä vuoka. Sopiva uunin lämpötila on 150 – 175°C.
  4. Soseuta pehmenneet hedelmät lämpiminä sosemyllyllä.
  5. Punnitse sose ja kiehauta se.
  6. Sekoita joukkoon sokeri ja keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Sose räiskähtelee kiehuessaan, joten käytä käsiä suojaavia patakintaita, kun sekoitat sosetta.
  7. Liuota askorbiinihappo ja natriumbentsoaatti pieneen määrään sosetta ja vasta sitten koko erään.
  8. Sekoita hyvin. Askorbiinihapon voi korvata parin sitruunan mehulla.
  9. Täytä puhtaat, kuumennetut tölkit ääriään myöten ja sulje välittömästi.

    Jos soseutat hedelmät sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa, poista niistä ennen kuumennusta siemenkodat.
    Jos pakastat soseen, lisää sokeria maun mukaan tai jätä se kokonaan pois.
    Säilöntäainetta ei pakastettaessa tarvita.
Hiilijalanjälki
0.13 kg CO2 ekv
  • Energia 70 kcal/annos
  • C-vitamiini 2.3 mg
  • Rauta 0 mg
  • Kalsium 1.2 mg
  • Natrium 0.3 mg
  • Kuitu, kokonais- 0.4 g
  • Sokerit 17 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 21 g
  • Proteiini 0 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0 g
  • Rasva 0 g