Hernekeitto

Hernekeiton valmistus on aika vaivatonta, kunhan muistaa laittaa herneet likoamaan ajoissa ja antaa keiton kypsyä hiljalleen. Maun mukaan keittoon voi lisätä esimerkiksi porkkanaa. Mausteina kannattaa myös kokeilla paprikaa, sinappia, valkosipulia…

G
10 annosta

Valmistusohje

2,5 l vettä
500 g kuivattuja herneitä
500 g savukinkkua tai potkaa, pekonia tms.
2 sipulia
2 lihaliemikuutiota
suolaa ja pippuria
1 tl kuivattua tai 1rkl tuoretta meiramia hienonnettuna

  1. Huuhtele herneet. Laita herneet likoamaan veteen yöksi.
  2. Laita herneet kiehumaan liotusvedessään. Hienonna sipuli ja lisää se ja liemikuutiot kattilaan.
  3. Anna kiehua miedolla lämmöllä 2-3 tuntia. Muista sekoittaa aina välillä, palaa herkästi pohjaan.
  4. Paloittele liha pieniksi ja lisää palat keittoon.
  5. (Jos käytät savupotkaa, laita se keittoon makua antamaan jo herneiden kanssa samaan aikaan. Nosta se sitten pois kattilasta, kun herneet ovat kypsiä ja irrottele liha luusta, kuutioi ja lisää keittoon.)
  6. Mausta keitto oman maun mukaan suolalla, pippurilla ja meiramilla.
  7. Anna keiton kiehua vielä hetki ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa vettä jos liian sakeaa. Tarkista maku.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.56 kg CO2 ekv
  • Energia 190 kcal/annos
  • Rasva 5.7 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1.8 g
  • Proteiini 15.7 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 22.1 g
  • Sokerit 1.1 g
  • Kuitu, kokonais- 3.7 g
  • Natrium 535.6 mg
  • Kalsium 35.5 mg
  • Rauta 2.7 mg
  • C-vitamiini 0.6 mg

Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus