Valmistusohje

2 leipää

5 dl vettä, maitoa tai piimää
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia tai sokeria
3 dl ruisjauhoja
noin 9 dl hiivaleipä­jauhoja

1. Varaa aineet huoneenlämpöön.
2. Murenna hiiva kädenlämpöiseen taikinanesteeseen.
3. Vatkaa taikinaan suola, siirappi ja ruisjauhot.
4. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan käsin. Jätä taikina pehmeäksi, jolloin leivästäkin tulee pehmeää. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
5. Anna taikinan nousta leivin liinan alla noin kaksinkertaiseksi.
6. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se tasaiseksi.
7. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palat pyöreiksi limpuiksi. Taputtele leivät litteiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle kohoa­maan.
8. Pistele nousseet leivät haarukalla tai puikolla ja paista niitä uunin alimmalla tasolla 200°C:ssa noin 30 minuuttia.

Jäähdytä leipä ritilän päällä leivin liinalla peitettynä.

 

Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki

  • Rasva 0.4 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0 g
  • Proteiini 1.9 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 11.6 g
  • Sokerit 0.2 g
  • Kuitu, kokonais- 1.3 g
  • Natrium 58.9 mg
  • Kalsium 4.5 mg
  • Rauta 0.7 mg

Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus