Jalokiviriisi

G
4 annosta

Valmistusohje

1 appelsiinin mehu tai 1 dl valmista appelsiinimehua (sokeroimatonta)
0,5 dl mantelilastuja
0,5 dl rusinoita
0,5 dl kuivattuja aprikooseja
0,5 tl kardemummaa jauhettuna
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl ceylonkanelia
1 rkl rypsiöljyä
2 dl basmatiriisiä
4 dl vettä
tuoreita yrttejä, esim. korianteria

1. Purista appelsiini, jollet käytä valmista appelsiinimehua. Siivilöi siitä siemenet pois.
2. Paahda mantelilastuja kuivalla paistinpannulla niin, että ne saavat hieman väriä. Siirrä lastut lautaselle jäähtymään.
3. Pilko rusinat ja aprikoosit pieneksi silpuksi, pane ne pieneen kulhoon ja laske päälle kylmää vettä niin, että ne peittyvät.
4. Kuumenna ruokalusikallinen rypsiöljyä kattilassa keskilämmöllä ja mittaa kattilaan kardemumma, kaneli ja juustokumina. Pyörittele hetki lastalla tai puukauhalla.
5. Lisää kattilaan riisi ja jatka sekoittamista, kunnes riisi on kauttaaltaan öljyn kuorruttama.
6. Kaada kattilaan varovasti vesi ja sekoita. Kun vesi alkaa porista, laske lieden lämpöä ja pane kansi päälle. Keitä noin 15 minuuttia.
7. Kun riisi on kypsää ja kaikki vesi imeytynyt, lisää kattilaan 0,5 dl appelsiinimehua, valutetut rusinat ja aprikoosit sekä mantelilastut. Sekoita ja pane kansi päälle. Anna vetäytyä n. 5 minuuttia.
8. Kaada päälle loppu appelsiinimehu ja sekoita. Tarjoile esimerkiksi linssi-juurespyöryköiden kanssa. Yli 1-vuotiaiden annokset voi kruunata tuoreilla yrteillä.

Vinkki! Voit korvata rusinat kuivatuilla karpaloilla ja mantelilastut pähkinöillä.

Testattu Marttakeittiössä

  • Energia 194 kcal/annos
  • Rasva 7.8 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.4 g
  • Proteiini 4 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 29.2 g
  • Sokerit 11.2 g
  • Kuitu, kokonais- 3.2 g
  • Natrium 170.2 mg
  • Kalsium 64.6 mg
  • Rauta 1.2 mg
  • C-vitamiini 20 mg