Jämäpizzat joulupöydän tähteistä

Joulupöydän tähteistä syntyy hauskoja jämäpizzoja. Perunalaatikko sujahtaa rieskamaiseen pohjaan, ja paistit, rosollit, kalat ja juustot toimivat loistavasti täytteinä. Päästä luovuus valloilleen ja kokeile erilaisia makuyhdistelmiä.

4 annosta

Valmistusohje

2 isoa pizzaa tai useampi pieni 

pohja
5–6 dl perunalaatikkoa (tai perunasosetta)
2 munaa
4–5 dl vehnäjauhoja
(suolaa) 

 täytteet 
Kukin täytevaihtoehto riittää yhteen annokseen pizzapohjaa. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa pizzoja jokaisella täytteellä, pienemmän määrän kutakin. Kokeile eri yhdistelmiä! 

 täyte 1: kalapöytä
200 g smetanaa tai ranskankermaa
1 tl sinappia
0,25 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
joulukaloja: graavi- tai savulohta, siikaa, lahnaa
pikkelöityä punasipulia tai pieni punasipuli
(mätiä, tilliä) 

täyte 2: paisti ja rosolli
4 dl rosollia (ilman kastiketta ja silliä)
(suolaa)
kinkkua, kalkkunaa tai vegepaistia
juustoraastetta esim. juustopöydän kovista juustoista 

täyte 3: juustotarjotin
200 g smetanaa tai ranskankermaa
1 tl sinappia
0,25 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
pehmeitä juustoja, esim. sinihomejuustoa, valkohomejuustoa
1 omena
(rouhittuja pähkinöitä)
(hilloketta, esim. viikuna-, tuoretta viikunaa) 

  1. Tee pohja. Lisää kylmään perunalaatikkoon kananmunat ja jauhot. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa. Lisää suolaa, jos perunalaatikko on kovin makeaa.
  2. Kauli tai taputtele suoraan kahdelle leivinpaperille joko yksi iso pizza kullekin tai useampi pikkupizza. Pohjat saavat olla melko ohuita. Pistele pohjia haarukalla. Täytä valitsemillasi täytteillä. Paista 225-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.

Kalapöytä-pizzat: Sekoita smetanaan tai ranskankermaan sinappi, suola ja mustapippuri. Levitä pohjalle. Viipaloi punasipuli hyvin ohuelti ja ripottele pizzan päälle. Voit laittaa kalat pizzalle joko ennen paistamista tai paiston jälkeen. Jos käytät mätiä tai tilliä, lisää ne vasta paiston jälkeen. 

Paisti ja rosolli -pizzat: Soseuta rosolli sauvasekoittimella ja mausta halutessasi suolalla. Levitä rosollisose pizzakastikkeen tavoin pohjalle. Levitä päälle kinkku, kalkkuna tai vegepaisti ohuina lastuina. Lisää juustoraaste. Paista ohjeen mukaan. 

Juustotarjotin-pizzat: Sekoita smetanaan tai ranskankermaan sinappi, suola ja mustapippuri. Levitä pohjalle. Pese omena ja viipaloi se hyvin ohueksi mandoliinilla tai veitsellä. Paloittele tai murustele juusto. Levitä omenaviipaleet ja juusto pizzan päälle ja paista ohjeen mukaan. Jos käytät rouhittuja pähkinöitä, hilloketta tai tuoretta viikunaa, lisää ne vasta paiston jälkeen. 

Vinkki
Voit käyttää pohjana myös tavallista pizzataikinaa tai valmispohjia. 

Testattu Marttakeittiössä.

 

 

Hiilijalanjälki / annos

iilijalanjälki / annos
1.27 kg CO2 ekv

Ravintosisältö / annos

  • Energia 836 kcal
  • Rasva 27.2 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 13.1 g
  • Proteiini 34.6 g
  • Hiilihydraatti, imeytyvä 109.6 g
  • Sokerit 4.6 g
  • Kuitu, kokonais- 5.7 g
  • Natrium 1132.5 mg
  • Kalsium 241.4 mg
  • Rauta 6.9 mg
  • C-vitamiini 8.3 mg