Jouluiset lusikkaleivät

Perinneherkku uudella vivahteella. Näissä hurmaavissa lusikkaleivissä maistuu hitunen joulun piparia.

30 annosta

Valmistusohje

200 g voita
1,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl ruokasoodaa 

 täyte
80 g pehmeää voita
3 dl tomusokeria
2 tl piparkakkumaustetta 

 pinnalle
1 dl (erikoishienoa) sokeria

  1. Sulata voi kattilassa ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes se vaahtoaa. Pian voi muuttuu ruskeaksi ja alkaa tuoksua pähkinäiseltä. Nosta tämän jälkeen kattila levyltä ja lisää sokeri. Ravista kattilaa varovasti, niin että sokeri peittyy voihin, mutta älä sekoita. Anna jäähtyä.
  2. Sekoita keskenään vehnäjauhot, vaniljasokeri ja ruokasooda. Sekoita kuivat aineet haaleaksi jäähtyneeseen voi-sokeriseokseen. Nosta taikina jääkaappiin noin 20 minuutiksi.
  3. Valmista sillä välin täyte. Vaahdota pehmeä voi ja tomusokeri. Sekoita joukkoon piparkakkumauste. Lusikoi seos pursotinpussiin. Voit käyttää pursottamiseen myös vahvaa, puhdasta pakastuspussia. Leikkaa sen kärkeen pieni aukko, kun ryhdyt pursottamaan.
  4. Muotoile pikkuleivät. Painele taikinaa teelusikan pesään ja liu’uta keksi tasainen puoli alaspäin leivinpaperille uunipellille. Pikkuleivät eivät leviä uunissa, eli ne voi asetella melko lähekkäin. Paista 175-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.
  5. Täytä pikkuleivät, kun ne ovat jäähtyneet. Pursota tasaiselle puolelle hieman täytettä ja paina päälle toinen pikkuleipä. Pyörittele (erikoishienossa) sokerissa. 

Vinkki
Pikkuleipien muotoiluun käytettävän teelusikan on hyvä olla melko syväpesäinen. Usein vanhoissa lusikoissa on syvempi pesä kuin uusissa malleissa. Etsi sopiva leivontalusikka esimerkiksi kirpputorilta tai kierrätyskeskuksesta. 

 Testattu Marttakeittiössä.

Hiilijalanjälki / annos

iilijalanjälki / annos
0.08 kg CO2 ekv

Ravintosisältö / annos

  • Energia 170 kcal
  • Rasva 7.7 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 4.9 g
  • Proteiini 1.5 g
  • Hiilihydraatti, imeytyvä 23.8 g
  • Sokerit 13.5 g
  • Kuitu, kokonais- 0.4 g
  • Natrium 101.2 mg
  • Kalsium 4.3 mg
  • Rauta 0.6 mg