Valmistusohje

Joulukinkun suolaus:

1. Ruiskusuolaus
* karkeaa suolaa 15 g/1 kg kinkkua
esim. 5 kg:n kinkulle 75 g (3/4 dl) karkeaa suolaa ja 5 dl vettä
* suolaus isoneulaisella lääkeruiskulla
* ruiskusuolatun kinkun annetaan seistä peitettynä kylmässä 2-3 vrk ennen paistamista

2. Suolavedessä suolaus
* 10-12 -prosenttinen suolavesi,
esim. 10 l vettä ja noin 1,1 kg karkeaa suolaa
* suolausaika 1-2 viikkoa

1. Sekoita osa vedestä ja suola, keitä, kuori vaahto pois.
2. Lisää jäähtyneeseen suolaveteen loppuosa vedestä.
3. Kaada vesi kinkun päälle ja anna suolautua kylmässä.
4. Liota suolautunutta kinkkua kylmässä vedessä noin 1 vrk ennen kypsentämistä.
5. Anna kinkun valua hyvin ennen uuniin panoa.

Joulukinkun paistaminen:
1. Aseta sulanut kinkkku ritilälle uunipannun päälle tai suoraan uunipannulle nahka- eli kamarapuoli ylöspäin.
2. Tee kamaraan reikä lihalämpömittaria varten teräväkärkisellä veitsellä.
3. Työnnä mittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, ettei mittarin kärki kosketa luuta.
4. Paista kinkkua 90-125°C:ssa, kunnes sisälämpötila on 77°C .

Paistoaika on runsas tunti lihakiloa kohti.
Lisää pannulle tarvittaessa vettä.
Anna kinkun levätä 15 minuuttia, ennenkuin poistat mittarin.

Kinkun kuorruttaminen:
1. Poista lämpimästä kinkusta kamara ja osa silavaa.
2. Voitele pinta ohuesti sinapilla.
3. Ripottele päälle korppujauhe-sokeriseos (3 rkl/1 rkl).
4. Paina halutessasi koristeeksi kokonaisia neilikoita.
5. Kuorruta uunissa 250°C:een lämmössä noin 10 minuuttia.

Kinkku ruistaikinakuoressa:
1. Tee napakka taikina vedestä ja ruisjauhoista (suhde 1/2 l vettä/noin 1 1/4 l ruisjauhoja)
2. Peitä kinkku taikinalla (11/2-2 cm:n kerros) ja aseta uunipannulle.
3. Työnnä lihalämpömittari lihaan ja kypsennä kuten edellä. Jos kinkun alapuoli tummuu liikaa, lisää pannulle vähän vettä.
4. Poista ruiskuori kypsän kinkun päältä ja kuorruta kinkku.

Jaa sivu