Juureva kesäsalaatti
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2021/05/voikukka-pientareelta-pataan-juureva-salaatti-2.jpg
Juureva kesäsalaatti
-
Avainsanat:
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Kesä
- Kevät
- Salaatit
- Villiyrtit
Valmistusohje
0,5 kg punajuurta
0,5 kg keltajuurta tai porkkanaa
10 suoraa voikukan juurta
1 puntti basilikaa
3 dl ohrasuurimoita
150 g vuohenjuustoa
1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
20 kpl voikukanlehtiä (nuoria sileäreunaisia)
200 g karkeaa merisuolaa (juuresten paahtamiseen)
suolaa
hunajaa
1 lime
250 g kirsikkatomaatteja
100 g paahdettuja auringonkukansiemeniä
Esivalmistelut
- Kerää 10 kpl sormen paksuista voikukan juurta (koita valita mahdollisimman suoria juuria käsittelyn helpottamiseksi).
- Leikkaa juurista lehtivarsi pois, jotta jäljelle jää vain juuri. Pese juuret ja kuori.
- Keitä noin 5 minuuttia kiehuvassa vedessä. Kaada vesi pois ja huuhtele juuret.
- Laita kattilaan lisää vettä kiehumaan ja mausta vesi suolalla. Lisää juuret uudelleen ja keitä pehmeäksi.
- Jäähdytä ja laita jääkaappiin muiden valmistelujen ajaksi.
Salaatin valmistus
- Lämmitä uuni 170 asteeseen.
- Ripottele karkeaa merisuolaa uunivuokaan. Pistele haarukalla reikiä punajuuriin ja lado juurekset suola päälle. Paista uunissa noin tunti. Kun nestettä pursuaa punajuuren kuoresta, ne ovat kypsiä.
- Keitä ohrasuuriomat kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
- Viipaloi sillä aikaa pesty keltajuuri tai porkkana ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi keittiömandoliinilla tai terävällä veitsellä.
- Jäähdytä ohranjyvät.
- Ota paahdetut punajuuret uunista ja anna niidenkin jäähtyä hetki.
- Leikkaa punajuurista kannat pois ja lohko punajuuret sekä kirsikkatomaatit.
- Viipaloi vuohenjuusto ja paahda kuivalla pannulla kuivanruskeiksi paloiksi.
- Sekoita kypsät ohrasuurimot, voikukanlehdet, punajuuret, kirsikkatomaatit, hunaja, rypsiöljy ja ripaus suolaa keskenään.
- Laita sekoitus tarjoiluastiaan, laita päälle revittyä basilikaa, paahdettuja siemeniä ja vuohenjuusto. Purista puolikkaan limen mehu salaatin päälle.
Vinkki! Säästä juuresten paahtamiseen käytetty suola. Murskaa suolaa hieman ja käytä ruoanlaitossa antamaan erilaista makua tai säästä seuraavaa paahtokertaa varten.
Tämä resepti löytyy myös Martat-sovelluksesta! Lataa se sovelluskaupasta!
- Energia 398 kcal/annos
- C-vitamiini 28.4 mg
- Rauta 5.3 mg
- Kalsium 221.9 mg
- Natrium 209.7 mg
- Kuitu, kokonais- 7.1 g
- Sokerit 15 g
- Hiilihydraatti erotuksena 37.3 g
- Proteiini 12.9 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 6.6 g
- Rasva 24.1 g
Pääraaka-aineet
-
500 gPunajuuri
-
500 gPorkkana
-
200 gBasilika, tuore
-
270 gOhra, keitetty
-
150 gJuusto, vuohenjuusto, chèvre, rasvaa 30%, vuohenmaito
-
45 gRypsiöljy
-
1 ripausSuola, pöytäsuola
-
1 rklHunaja
-
250 gTomaatti
-
100 gAuringonkukansiemen