Valmistusohje

Täyte:
1 ½ – 2 kg kaalia
2-3 rkl öljyä
2-3 sipulia
1-2 porkkanaa
2 tl suolaa
vajaa 1 dl siirappia
1 tl mustapippuria
1 rkl meiramia
2 rkl etikkaa

Piirakkataikina:
5 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
12-13 dl hiivaleipävehnäjauhoja
150 g voita tai margariinia

Voiteluun:
1 muna

  1. Valmista ensin täyte: Suikaloi kaali ja hienonna sipuli terävällä veitsellä.
  2. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.
  3. Kuumenna öljy tilavan teflonkattilan pohjalla ja hauduta siinä kaalia, sipulia  ja porkkanaraastetta 1/2 – 1 tuntia.
  4. Lisää tarvittaessa tilkka vettä kattilaan. Mausta kaali suolalla, siirapilla, pippurilla ja meiramilla.
  5. Lisää vielä tilkka etikkaa. Anna täytteen jäähtyä.
  6. Valmista piirakkataikina: Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen nesteeseen.
  7. Vaivaa suurin osa jauhoista hyvin taikinaan, samoin pehmeä rasva.
  8. Lisää loput jauhot. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa.
  9. Jaa taikina kahteen osaan ja kaaviloi tai taputtele käsin toinen pala leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi.
  10. Nosta taikinalevy pellille. Nostele kaalitäyte levylle ja levitä niin, että reunoille jää pari senttiä tyhjää.
  11. Kaaviloi tai taputtele käsin  toinen puoli taikinasta toisen leivinpaperin päällä täytteen kokoiseksi levyksi (hiukan pienempi kuin alalevy). Nosta levy leivinpaperin avulla täytteen päälle. Ota paperi pois. Nosta alalevyn tyhjät reunat ylös. Painele sauma haarukanpiikeillä tiiviiksi.
  12. Voitele levy munalla ja pistele haarukalla.
  13. Paista piirakka kauniin ruskeaksi 225°C uunin alatasolla 20 – 30 minuuttia.

    Tarjoa kaalipiirakkaa teen kanssa.

Ainesosat

  • 1750 g
    Valkokaali, keräkaali
  • 2 1/2 rkl
    Rypsiöljy
  • 2 1/2 keskikokoinen annos (60.0 g)
    Sipuli
  • 1 1/2 keskikokoinen annos (60.0 g)
    Porkkana
  • 2 tl
    Suola, pöytäsuola
  • 3/4 dl
    Siirappi
  • 1 tl
    Mustapippuri
  • 2 rkl
    Viinietikka
  • 5 dl
    Maito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
  • 25 g
    Hiiva
  • 12 1/2 dl
    Jauho, hiivaleipävehnäjauho
  • 150 g
    Voi
  • 1 pieni annos (60.0 g)
    Kananmuna, kuoreton
  • 1 tl
    Ruokasuola, jodioitu
  • 1 tbsp
    Meirami, kuivattu

Reseptin ravintosisältö

Energia 241 kcal/annos
  • C-vitamiini 34.1 mg
  • Rauta 2.2 mg
  • Kalsium 88.6 mg
  • Natrium 425.9 mg
  • Kuitu, kokonais- 3.9 g
  • Sokerit 9.4 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 35.8 g
  • Proteiini 6.7 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 4.5 g
  • Rasva 9.7 g
Jaa sivu