-
Avainsanat:
- Joulu
- Leivonnaiset makeat
- Muut juhlaruoat
Valmistusohje
Pohja:
6 munaa
3 dl sokeria
3 ¾ dl vehnäjauhoja
¾ dl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 ½ dl kiehuvaa vettä
Täyte:
200 g kotimaisia vadelmia
1 dl sokeria
1 dl turkkilaista jogurttia
2 dl vispikermaa
4 liivatelehteä
tilkka kiehuvaa vettä
Kostutus:
noin 2 dl vaniljasokerilla makeutettua maitoa
(tilkka rommia)
Kuorrutus:
6 dl tomusokeria
1 ½ dl kaakaojauhetta
75 g sulatettua voita tai margariinia
¾ dl maitoa
Koristeeksi:
200-500 g erilaisia suklaamakeisia
noin 25 g tummaa suklaata
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon.
- Kaada kiehuva vesi ohuena nauhana taikinaan, sekoita koko ajan.
- Kaada taikina tasapohjaiseen voideltuun, korppujauhotettuun 3 litran vuokaan. Jos haluat tehdä kakusta korkean, paista kakkutaikina kahdessa noin puolentoista litran vuoassa.
- Paista 175°C uunin alimmalla tasolla, isoa vuokaa 45–50 minuuttia, pienempiä 35–40 minuuttia.
- Valmista täyte. Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
- Soseuta vadelmat haarukalla. Sekoita joukkoon sokeri ja jogurtti.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vadelmaseokseen.
- Kuumenna tilkka vettä, lisää joukkoon puristetut liivatelehdet. Kaada sulaneet liivatelehdet ohuena nauhana vadelma-kermaseokseen.
- Leikkaa jäähtynyt iso kakku kolmeen osaan, pienet kahteen osaan. Kokoa kakku.
- Kostuta pohja vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Levitä täytettä päälle. Nosta päälle toinen levy, kostuta ja levitä päälle täytettä. Nosta päälle viimeinen levy ja kostuta. Tasoita kakun reunat lastalla.
- Tee voipaperista napakka vyö kakun ympärille. Pane kakku hyytymään jääkaappiin pariksi kolmeksi tunniksi tai yön yli.
- Valmista kuorrute. Mittaa tomusokeri ja kaakaojauhe kulhoon.
- Sekoita joukkoon sulatettu rasva. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi.
- Poista voipaperivyö kakun ympäriltä. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille.
- Koristele kakku erilaisilla, sopivan kokoisiksi paloiksi leikatuilla suklaamakeisilla. Jos koristelet makeisilla myös reunat, makeisia tarvitaan noin puoli kiloa, jos vain päällinen, 200 g riittää oikein hyvin.
- Paloittele tumma suklaa muovipussiin. Sulata suklaa mikrossa. Leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota suklaata kakun päälle.
Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki
- Rasva 14.3 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 8.1 g
- Proteiini 6.9 g
- Hiilihydraatti erotuksena 62.8 g
- Sokerit 50.1 g
- Kuitu, kokonais- 2.2 g
- Natrium 156.2 mg
- Kalsium 168.5 mg
- Rauta 1.7 mg
- C-vitamiini 4.1 mg
Ainesosat
-
1 dlSokeri
-
25 gSuklaa tumma
-
500 gSuklaakonvehti
-
75 gVoi
-
1 1/2 dlKaakaojauhe, ei lisättyä sokeria
-
1 tlVanilliinisokeri
-
6 dlTomusokeri
-
2 3/4 dlMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
-
8 gLiivate
-
2 dlKerma, vispikerma, rasvaa 38 % ,vl, iskukuumennettu
-
1 dlJogurtti, turkkilainen/kreikkalainen, rasvaa 10 %
-
200 gVadelma
-
1 3/4 dlVesi, vesijohtovesi
-
3 tlLeivinjauhe
-
3/4 dlKaakaojauhe, ei lisättyä sokeria
-
3 1/2 dlJauho, vehnäjauho, puolikarkea
-
3 dlSokeri
-
6 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton
Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus