Kalaseljanka
		https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/05/martat_kala_aineisto_pakastekalaseljanka_purkkikala_chowder_h.jpg
		
		Kalaseljanka
- 
				
					Avainsanat:
				
														
 - Arjen helpot
 - Gluteeniton
 - Kala
 - Kananmunaton
 - Keitot
 - Maidoton
 - Retkiruoka
 
Valmistusohje
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
6 perunaa
2 porkkanaa
0,5 juuriselleri
1 maustekurkku
1 rkl rypsiöljyä
0,5 dl (tai prk à 70 g) tomaattipyreetä
12 dl vettä
2 kalaliemikuutiota
1 laakerinlehti
0,5 tl suolaa
5 mustapippuria
400 g vaaleaa kalaa, esim. ahvenfileitä
200 g hapankaalia
2 rkl kapriksia
1 rkl sitruunanmehua
3 oksaa tilliä hienonnettuna
(suolaa)
Lisäksi
ranskankermaa tai kaurafraîchea
- Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja kuori perunat, porkkanat ja selleri. Paloittele perunat ja leikkaa porkkanat kiekoiksi. Leikkaa selleri ja maustekurkku kuutioiksi.
 - Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kaikki kasvikset ja kuullota sekoitellen muutama minuutti. Lisää tomaattipyree, vesi, kalaliemikuutiot ja mausteet. Anna kiehua noin 10 minuuttia.
 - Lisää kuutioitu kala. Anna kiehua keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää lopuksi hapankaali, kaprikset, sitruunamehu ja hienonnettu tilli. Kuumenna kiehuvaksi, mutta älä enää keitä.
 - Tarkista maku ja lisää suolaa tai muita mausteita tarvittaessa.
 - Tarjoa ranskankerman tai kaurafraîchen sekä leivän kanssa.
 
Vinkki: Keittoon tulee suolaa maustekurkusta ja liemikuutioista sekä hapokkuutta hapankaalista, kapriksista ja sitruunamehusta. Lisää suolaa tarvittaessa vasta maistettuasi keittoa.
Vinkki: Kuuma keitto on helppo kuljettaa retkievääksi ruokatermoksessa!
Testattu Marttakeittiössä
Hiilijalanjälki / annos
							1.61							kg CO2 ekv
						
					Ravintosisältö / annos
- Energia 265 kcal
 - Rasva 5.6 g
 - Rasvahapot tyydyttyneet 0.7 g
 - Proteiini 22.9 g
 - Hiilihydraatti erotuksena 36.7 g
 - Sokerit 10.8 g
 - Kuitu, kokonais- 6.1 g
 - Natrium 1722.6 mg
 - Kalsium 99.9 mg
 - Rauta 2 mg
 - C-vitamiini 49.8 mg
 
Pääraaka-aineet
- 
								1 pieni annos (40.0 g)Tilli, tuore
 - 
								15 gSitruunamehu
 - 
								2 rklKapris, purkitettu
 - 
								200 gHapankaali
 - 
								400 gSeiti, pakaste
 - 
								0.25 tlMustapippuri
 - 
								0.5 tlSuola, pöytäsuola
 - 
								1 tlLaakerinlehti
 - 
								2 kplKalaliemikuutio
 - 
								1200 gVesi, vesijohtovesi
 - 
								70 gTomaattisose, tomaattipyree
 - 
								1 rklRypsiöljy
 - 
								1 keskikokoinen annos (80.0 g)Maustekurkku, sokerisuolattu
 - 
								100 gJuuriselleri/mukulasellerit
 - 
								300 gPorkkana
 - 
								6 kplPeruna, punnittu kuorineen
 - 
								10 gValkosipuli
 - 
								1 keskikokoinen annos (60.0 g)Sipuli