Ainesosat

  • 2 rkl
    Kaneli, jauhettu
  • 4 keskikokoinen annos (200.0 g)
    Omena, ulkomainen, kuorittu
  • 3/4 dl
    Sokeri
  • 1/2 dl
    Sokeri
  • 1 pieni annos (60.0 g)
    Kananmuna, kuoreton
  • 1/2 dl
    Jauho, vehnäjauho, puolikarkea
  • 1/2 tl
    Leivinjauhe
  • 2 dl
    Jogurtti, maustamaton, bulgarian, rasvaa 3,5 %, d-vit 1 ug
  • 2 dl
    Ruoanvalmistuskerma, rasvaa 15 %
  • 100 g
    Tuorejuusto, rasvaa 30 %, vl
  • 80 g
    Kananmunan valkuainen, 66% kananmunan massasta
  • 12 g
    Liivate
  • 1 dl
    Sokeri

Reseptin ravintosisältö

Energia 274 kcal/annos
  • C-vitamiini 5 mg
  • Rauta 0.5 mg
  • Kalsium 120.2 mg
  • Natrium 153 mg
  • Kuitu, kokonais- 3 g
  • Sokerit 35.3 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 45.4 g
  • Proteiini 5.7 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 5.7 g
  • Rasva 9.4 g

Valmistusohje

4 kiinteää, hapahkoa omenaa
0,75 dl sokeria
2 rkl kanelia
(2 rkl omenalikööriä)

pohja:
1 muna
1/2 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

täyte:
2 dl bulgarianjogurttia
2 dl kevytkermaa
100 g tuorejuustoa
1 dl sokeria
(1 rkl omenalikööriä)
2 munanvalkuaista
6 liivatelehteä

1. Aloita tortun valmistaminen pari päivää ennen tarjoilupäivää valmistamalla omenat. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi lohkoiksi. Kypsennä omenia miedolla lämmöllä sokeriliemessä, mutta varo keittämästä niitä liikaa. Niiden tulee olla vain hiukan pehmeitä, mutta pysyä hiukan kasassa. Lisää niihin kaneli ja kanelilikööri, sekoita varovasti ja anna maustua yön yli jääkaapissa.
2. Valmista yhden munan kakkupohja irtoreunaisessa vuoassa, jonka pohjalla on leivinpaperi ja halkaisija noin 21 cm. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi, lisää varovasti nostellen jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
3. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 175°C:ssa kauniin vaaleanruskeaksi. Pohja on ohut.
4. Liota täytettä varten liivatteita kylmässä vedessä hetki. Sekoita jogurtti, kerma ja tuorejuusto hyvin, lisää sokeri ja likööri sekä varovasti kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Purista liivatteet ja sulata ne kiehuvan kuumaan pieneen vesitilkkaan tai omenalohkojen mausteliemeen ja lisää täyteseokseen.
5. Lado kakkupohjan päälle kauttaaltaan maustuneita omenalohkoja, jätä kauneimmat koristeeksi. Kaada sitten täyte vuokaan. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.
6. Poista vuoan irtoreuna ja liu’uta torttu tarjoiluvadille. Koristele kauniisti maustuneilla omenalohkoilla kukkaa mukaillen. Sirota kanelikehä lohkokiekuroiden väliin ja viimeistele torttu halutessasi hyytelösokerikuorrutuksella.

Alkuperäinen Kaneli-omenatorttu -ohje on vuonna 1996 voittanut Aromilehden kilpailun.
Ohjeen tekijä oli Aila Hietalan veli Ami.
Alkuperäistä ohjetta on hiukan tuunattu.

 

Jaa sivu