Valmistusohje

Kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
noin 3 dl tattarijauhoja

Täytevaihtoehto 1:
2 ½ dl vettä
2 dl riisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Täytevaihtoehto 2:
8 dl vettä
2 dl riisiä
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa 10% tai 15%

Voiteluun: voita sulatettuna ja vettä

1. Valmista ensin täyte.

Täytevaihtoehto 1:
2. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia.
3. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi.
4. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se.
5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.

Täytevaihtoehto 2:
2. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 30 minuuttia. Sekoita välillä.
3. Lisää joukkoon (laktoositon) ruokakerma ja suola. Anna puuron hautua noin 10 minuuttia.
4. Kaada puuro laakeaan astiaan ja kaada tilkka kylmää vettä päälle, jotta puuron pinnalle ei muodostu kuorta.
5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.

Piirakoiden valmistaminen:
1.  Sekoita  kylmään veteen öljy, suola ja psyllium. Anna seoksen turvota noin 5 minuuttia. Lisää sitten vähitellen joukkoon tattarijauhoja. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
2.  Ripottele pöydälle tattarijauhoja ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
3.  Painele levystä juomalasilla kakkaroita.
4.  Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
5.  Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
6.  Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
7.  Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
8.  Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
9. Paista piirakoita 275-300°C lämmössä noin 15 minuuttia.
10. Voitele piirakat  sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.
11. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.

(Huom. Jos noudatat FODMAP-ruokavaliota, käytä valmistuksessa laktoosittomia maitotuotteita.)

Kommentit (2)

  1. Olen 80v ja aloin muutama kuukausi sitte ostamaan kluteenittomia tuotteita.
    Minulle tehtiin iso ja vaikea leikkaus mikä laukaisi vatsassa sellassen vaivan, että en pysty syömään juuri ollenkaan kotimaisia viljatuotteita.
    Rakastan leipää ja karjalanpiirakoita ja en ole löytäny mieleistäni kaupan valmistuotteista joten aloin leipomaan itse.
    Olen leiponu leipäsiä keittokirjojen ohjeilla ja netistä löytyvillä ohjeilla, mutta tuntu ettei mikään ollu sitä mitä olen leivältä tai piirakalta hakenu kunnes eilen kokeilin marttojen ohjetta .
    Tein perunamuussin lopusta perunapiirakoita ja Wauu ne maistu hyville.
    No nyt tein riisipiirakoita ja odotan jo vesi kielellä, että pääsen niitä maistelemaan. Tää tattarijauho ohje on parasta mitä olen kokeillu ja näitä tulen leipomaan jatkossakin .
    Kiitos ohjeesta.

  2. Kiitos reseptistä! Tein ensimmäistä kertaa itse gluteenittomat, maidottomat ja munattomat piirakat. Jaksoina käytin pääasiassa glut. kaurajauhoja ja osa oli vaaleita jyttejauhoja(yleensä käytän tummia). Tattari ei sovi meille joten kaurajauho on meillä pääjauho. Maidottoman puuron saa hyvin vedestä ja Plantin ruokakermasta. Kananmunaa ei tarvittu, kun puuro tarpeeksi paksua ja jäähtynyttä. Tällä yksinkertaisella reseptillä onnistui hyvin. 🙂

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*

Jaa sivu