Valmistusohje

Kuoritaikina:
1½ dl vettä
1 rkl öljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Täytevaihtoehto 1:
2 ½ dl vettä
2 dl riisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Täytevaihtoehto 2:
8 dl vettä
2 dl riisiä
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa 10% tai 15%
1 kananmuna

Voiteluun: voita sulatettuna ja vettä

Valmista ensin täyte:

Täytevaihtoehto 1 valmistaminen:
2. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia.
3. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi.
4. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se.
5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.

Täytevaihtoehto 2 valmistaminen:
2. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 30 minuuttia. Sekoita välillä.
3. Lisää joukkoon (laktoositon) ruokakerma ja suola. Anna puuron hautua noin 10 minuuttia.
4. Kaada puuro laakeaan astiaan ja kaada tilkka kylmää vettä päälle, jotta puuron pinnalle ei muodostu kuorta.
5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.
Piirakoiden valmistaminen:
1.  Sekoita  kylmään veteen, öljy,  suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
2.  Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
3.  Painele levystä juomalasilla kakkaroita.
4.  Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
5.  Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
6.  Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
7.  Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
8.  Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
9. Paista piirakoita 275-300°C lämmössä noin 15 minuuttia.
10. Voitele piirakat  sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.
11. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.

Tiesitkö?

  • Karjalanpiirakka on saanut EU:n Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksen vuonna 2003. Aito perinteinen tuote (APT)- suojauksella ei viitata tuotteen valmistuspaikkaan, vaan pyritään korostamaan tuotteen perinteistä koostumusta tai tuotantotapaa. APT-suojauksen saanutta tuotetta voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.
  • Mitä ETY asetuksen n:o 2082/92 mukaan karjalanpiirakka saa sisältää? Kuori: vesi, suola ruis- tai vehnäjauhoja. Täyte: ”Täyte on yleensä ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa tai perunasosetta. Näiden sijaan voidaan käyttää myös keitettyjä, survottuja kasviksia.”Voiteluun: voita, öljyä tai vesi/maitoseosta, joskus myös kananmunaa.
  • Asetuksessa on myös määräykset mm. tuotteen valmistustavasta, perinteisestä luonteesta ja valvontamenetelmistä. Nämä määräykset koskevat kaupallista tuotetta ja toimintaa. Kotona jokainen voi käyttää hyväksi havaitsemaansa reseptiä ja kutsua leivonnaista karjalanpiirakaksi.

Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki

Energia 100 kcal/annos
Hiilijalanjälki
1 kg CO2 ekv
  • C-vitamiini 0.4 mg
  • Rauta 0.6 mg
  • Kalsium 51.5 mg
  • Natrium 182.2 mg
  • Kuitu, kokonais- 1.4 g
  • Sokerit 2.1 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 17 g
  • Proteiini 3 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1.6 g
  • Rasva 2.8 g

Katso video