Valmistusohje

Kuoritaikina:
1½ dl vettä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Täytevaihtoehto 1:
2 ½ dl vettä
2 dl riisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Täytevaihtoehto 2:
8 dl vettä
2 dl riisiä
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa 10% tai 15%
1 kananmuna

Voiteluun: voita sulatettuna ja vettä

Valmista ensin täyte:

Täytevaihtoehto 1 valmistaminen:
2. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia.
3. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi.
4. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se.
5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.

Täytevaihtoehto 2 valmistaminen:
2. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 30 minuuttia. Sekoita välillä.
3. Lisää joukkoon (laktoositon) ruokakerma ja suola. Anna puuron hautua noin 10 minuuttia.
4. Kaada puuro laakeaan astiaan ja kaada tilkka kylmää vettä päälle, jotta puuron pinnalle ei muodostu kuorta.
5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.
Piirakoiden valmistaminen:
1.  Sekoita  kylmään veteen suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
2.  Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
3.  Painele levystä juomalasilla kakkaroita.
4.  Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
5.  Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
6.  Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
7.  Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
8.  Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
9. Paista piirakoita 275-300°C lämmössä noin 15 minuuttia.
10. Voitele piirakat  sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.
11. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.

Tiesitkö?

 • Karjalanpiirakka on saanut EU:n Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksen vuonna 2003. Aito perinteinen tuote (APT)- suojauksella ei viitata tuotteen valmistuspaikkaan, vaan pyritään korostamaan tuotteen perinteistä koostumusta tai tuotantotapaa. APT-suojauksen saanutta tuotetta voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.
 • Mitä ETY asetuksen n:o 2082/92 mukaan karjalanpiirakka saa sisältää? Kuori: vesi, suola ruis- tai vehnäjauhoja. Täyte: ”Täyte on yleensä ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa tai perunasosetta. Näiden sijaan voidaan käyttää myös keitettyjä, survottuja kasviksia.”Voiteluun: voita, öljyä tai vesi/maitoseosta, joskus myös kananmunaa.
 • Asetuksessa on myös määräykset mm. tuotteen valmistustavasta, perinteisestä luonteesta ja valvontamenetelmistä. Nämä määräykset koskevat kaupallista tuotetta ja toimintaa. Kotona jokainen voi käyttää hyväksi havaitsemaansa reseptiä ja kutsua leivonnaista karjalanpiirakaksi.

Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki

Energia 266 kcal/annos
 • C-vitamiini 1 mg
 • Rauta 1.6 mg
 • Kalsium 128.8 mg
 • Natrium 455.4 mg
 • Kuitu, kokonais- 3.5 g
 • Sokerit 5.1 g
 • Hiilihydraatti erotuksena 42.6 g
 • Proteiini 7.6 g
 • Rasvahapot tyydyttyneet 4 g
 • Rasva 8.7 g

Katso video

Kommentit (24)

 1. H.yvä ohje, mutta voitelen piirakat pelkällä voilla Keitin riisitäytteen edellisenä päivänä.

 2. Kiitos hyvästä reseptistä. Minulla jäi yli riisipuurokanamuna – seosta ja pohdin mitä tehdä sen kanssa. Olisiko kellään hyviä reseptiehdotuksia tai ideoita sen suhteen? Kiitos!

 3. Kiitos kysymyksistä liittyen APT suojaukseen. On tosiaan niin, että martat.fi -sivuilla olevaa ohjetta ei voi käyttää kaupalliseen tarkoitukseen. Kun myydään piirakoita karjalanpiirakka-nimellä, silloin voi käyttää vain nimisuoja-asetuksessa mainittuja raaka-aineita.

  Karjalanpiirakka- nimeä voi hyvällä mielellä käyttää kotona tehtävistä piirakoista, joita ei ole tarkoitus myydä, vaikka niissä olisi muitakin raaka-aineita kuin mitä nimisuojausasiakirjassa sanotaan. Marttojen verkkosivuilla olevat ruokaohjeet onkin tarkoitettu kotikeittiön tueksi.

 4. Vaihtakaa nimi riisipiirakaksi. Tämä ei ole karjalanpiirakka. Puuroon ei laiteta kananmunaa. Tämä rikkoo APT suojausta!

 5. Tämä on riisipiirakka ohje, Ei karjalanpiirakka. Karjalanpiirakkaan ei tule kananmunaa! Miksi haluatte rikkoa APT suojausta?

 6. Nämä ovat siis riisipiirakoita Ei karjalanpiirakoita. Lukekaapa uudestaan APT suojauksen ainesosaluettelo. Karjalanpiirakka ei sisällä kananmunaa. Eli myös täytevaihtoehto 1 on väärin.

 7. Tänään oli uutisissa , mitä saa käyttää aineina, tahtoisinkin tietää oikeat aineet ja milloin voit käyttää nimikettä karjalan piirakka?.
  Itse epäilen, jos kerrot tehneesi pulikan sijaan sähkökäyttöisellä pastantekokoneella, se kiellettäisiin ja ilmeisesti hiivakin on muuta kuin kuivahiiva.
  Itse olen tehnyt piirakoita myös jasmiiniriisistä ja hyviä tuli ja sekin on taidettu kieltää?.
  Munaa myös laitoin keitettyn puuron joukkoon ja uutisen mukaan tämäkin oli kielletty?.
  Itse olen lukenut, että ruisjauhoja pitää olla yli puolet ja ilmeisesti luomujauhoja ei hyväksytä, koska ei ollut aikanaan?.
  Kiitän etukäteen, mikäli saan oikean määritelmän karjalan piirakalle, koska epäilen päättäjien tietämystä.

 8. Hei, karjalanpiirakan hyväksytyistä ainesosista. – Ainesosia, jotka eivät kuulu hyväksyttyjen karjalanpiirakan ainesosien listaan ovat esimerkiksi maitojauhe, laktoositon maito, kerma ja öljy, seisoo sähköpostin riveillä.

  Ainesosien tarkkuus on EU:n nimisuojajärjestelmän mukaisen Aito perinteinen tuote -suojan määrittelemä.

  Lopettakaa tuo väärien valmistusohjeiden jakamista. Se on todettu asia että margarinit ja rypsiöljy ovat terveydelisä isoja riskejä. Rypsiöljyssä on liika omega 6 ja margariinissä on samoiden liikaa omega 6.Ihminen on tottunut että saa suunkautta nautituna terveellisestä ruuista omega 3 ja omega 6 jotka se itse valmistaa,jotka pitää olla suhteessa 1/1 .Epätasapaino saa aikaa terveydellisiä ongelmia,kuten esim. tukkeutuu sepelvaltimot.Siinä lyhyesti ymmärrettävistä asioista.

 9. Äidiltäni sain tämän samaisen reseptin 1980 luvun alussa. Tällä teen jatkossakin 😊

 10. Varmaan on useita ohjeita. Äitini laittoi kuoritaikinaan hiukan ohrajauhoja. Puuroon täysmaito ja voiteluun voi. Paistolämpötulila niin paljon kun sähköuunista lähtee, aikaa voi tarvittaessa pienentää. Lopputulos: Suomen parhaat piirakat.

 11. Itse teen kuoren siten, että käytän aluksi vain ruisjauhoa. Sitten lisään vehnäjauhoa kunnes saan taikinan kädestäni irti. Kaulimisvaiheessa lisään vehnäjauhoa ettei kuoret tarraa alustaan. Suu kiittää.

 12. Mummoni kanssa viikottain teib piirakoita lapsena ja nyt 50 v ajattelin kokeilla uudelleen. Täällä joku keksi kaulita taikina ns piparitaikinalevyksi ja siirä muotilla. Mymmo oli karjalainen rajan takaa kannakselta ja teki kuoren grahamjauhosta ja huurikin levyksi joka n sentin paksuksi. Siitä jauhoihin kastellylla juomalasilla pyöräytettiin lätyt, jotka runsaalla vehnäjauholla ja suipolla pulikalla leivottiin ohueksi pyöreäksi pohjaksi. Ja jos niitä jäi, ne paistettiin ilmanntäytettä ja olivat todella ihania näkkäreitä voin kanssa! Katsotaan miten onnistun 30 vuoden tauon jälkeen.

 13. Valmistin n. kymmenen vuotta sitten maalla asuessani jatkuvasti karjalanpiirakoita. Näin siksi, että pidän puulämmitteisen uunin tuottamasta lisäaromista. Viimein väsyin touhuun, koska kuorten tekeminen on ainakin minulle aivan liian työläs vaihe. Kun äskettäin palasin maalle asumaan, aloin kehittää uutta piirakan kuorten valmistusmenetelmää. Sellaisen sitten keksinkin (on tosin voinut moni muukin ennen minua) ja menetelmä on osoittautunut niin toimivaksi, että piirakoita on jälleen tullut valmistettua.

  Tässäpä nopea piirakankuorten valmistusmenetelmä: Kaulitse taikinamäärä, tai vaikkapa puolet siitä kerrallaan, kuten piparkakkutaikinan kohdalla tehdään. Irrota kunkin piirakan kuoriaihio muotilla, aivan kuten piparkakkujakin leivotaessa tehdään. Muottina voi käyttää jotakin teräväreunaista, n.10 cm halkaisijaltaan olevaa muovikulhoa tai muuta vastaavaa.

  Jos et saa kaulittua riittävän ohutta levyä, ei se haittaa, sillä muutamalla kaulimen pyöräytyksellä irrotettu aihio kyllä ohenee ja muoto pysyy säännöllisenä. Menetelmä on ainakin äkkinäiselle leipojalle yli puolta nopeampi perinteiseen verraten.

 14. Jos pannaan taikinaan 3 dl ruisjauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja,niin taikinaa ei leivo itse Marttakaan..Taikina jää niin märäksi, että tarttuu leivinpöytään.Jotain jauhoa tarvitaan desitolkulla, jotta saisi taikinan leivottua.Toinen vaihtoehto onkin sitten heitää kaikki pois.
  Kaikissa resepteissä on aina samoja vikoja. Esim lisätään kilon taikinaan puoli tlk suolaa tai voidellaan kolmen litran pata hieromalla sisäpintaan yksi valkosipulin kynsi.tai lisätään neljän litran keittoon pippuria myllystä jauhamalla muutama kierros.
  Vuosikymmenestä toiseen kaikilla palstoilla jatkuvat samat ratkaisevat virheet ja kaikki ovat tyytyväisiä tai sitten ei.

 15. Loppui täyte kesken niin voiko taikinasta tehdä vielä illalla tai huomenna piirakoita?

 16. Voiko annoksen tuplata suoraan, eli jos haluaa tehdä kerralla 40 piirakkaa? Tuleeko silloin aineksia kaksinkertainen määrä?

  • Kyllä

 17. Tätä kuori ohjetta olen käyttänyt jo vuosia ja itselleni hyväksi todennut!

 18. Hyviä tuli! Kiitos selkeistä ohjeista ?

 19. Moikka, kuinka monta piirakkaa tästä ohjeesta tulee ?

  • Hei! Annoksesta tulee noin 20 piirakkaa, tietysti piirakoiden koko vaikuttaa määrään. Mukavia leipomishetkiä 🙂

 20. Hyväääää

 21. Hei!

  Kirjoitin ylös resepti ja missä on 9 otsikko?

  T: Alexandra

  • Kiitos huomiostasi, asia on nyt korjattu. Numero 9 puuttui, mutta kaikki työvaiheet kyllä olivat näkyvissä.

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*

Jaa sivu