Valmistusohje

Kuoritaikina:
1½ dl vettä
1 rkl rypsiöljyä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Täytevaihtoehto 1:
2 ½ dl vettä
2 dl riisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Täytevaihtoehto 2:
8 dl vettä
2 dl riisiä
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa 10% tai 15%
1 kananmuna

Voiteluun: voita sulatettuna ja vettä

Valmista ensin täyte:

Täytevaihtoehto 1 valmistaminen:
2. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia.
3. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi.
4. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se.
5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.

Täytevaihtoehto 2 valmistaminen:
2. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 30 minuuttia. Sekoita välillä.
3. Lisää joukkoon (laktoositon) ruokakerma ja suola. Anna puuron hautua noin 10 minuuttia.
4. Kaada puuro laakeaan astiaan ja kaada tilkka kylmää vettä päälle, jotta puuron pinnalle ei muodostu kuorta.
5. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.

Piirakoiden valmistaminen:
1.  Sekoita  kylmään veteen öljy, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
2.  Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
3.  Painele levystä juomalasilla kakkaroita.
4.  Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
5.  Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
6.  Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
7.  Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
8.  Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
9. Paista piirakoita 275-300°C lämmössä noin 15 minuuttia.
10. Voitele piirakat  sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.
11. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.

Reseptin ravintosisältö

Energia 266 kcal/annos
  • C-vitamiini 1 mg
  • Rauta 1.6 mg
  • Kalsium 128.8 mg
  • Natrium 455.4 mg
  • Kuitu, kokonais- 3.5 g
  • Sokerit 5.1 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 42.6 g
  • Proteiini 7.6 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 4 g
  • Rasva 8.7 g

Katso video

Kommentit (12)

  1. Valmistin n. kymmenen vuotta sitten maalla asuessani jatkuvasti karjalanpiirakoita. Näin siksi, että pidän puulämmitteisen uunin tuottamasta lisäaromista. Viimein väsyin touhuun, koska kuorten tekeminen on ainakin minulle aivan liian työläs vaihe. Kun äskettäin palasin maalle asumaan, aloin kehittää uutta piirakan kuorten valmistusmenetelmää. Sellaisen sitten keksinkin (on tosin voinut moni muukin ennen minua) ja menetelmä on osoittautunut niin toimivaksi, että piirakoita on jälleen tullut valmistettua.

    Tässäpä nopea piirakankuorten valmistusmenetelmä: Kaulitse taikinamäärä, tai vaikkapa puolet siitä kerrallaan, kuten piparkakkutaikinan kohdalla tehdään. Irrota kunkin piirakan kuoriaihio muotilla, aivan kuten piparkakkujakin leivotaessa tehdään. Muottina voi käyttää jotakin teräväreunaista, n.10 cm halkaisijaltaan olevaa muovikulhoa tai muuta vastaavaa.

    Jos et saa kaulittua riittävän ohutta levyä, ei se haittaa, sillä muutamalla kaulimen pyöräytyksellä irrotettu aihio kyllä ohenee ja muoto pysyy säännöllisenä. Menetelmä on ainakin äkkinäiselle leipojalle yli puolta nopeampi perinteiseen verraten.

  2. Jos pannaan taikinaan 3 dl ruisjauhoja ja 1 dl vehnäjauhoja,niin taikinaa ei leivo itse Marttakaan..Taikina jää niin märäksi, että tarttuu leivinpöytään.Jotain jauhoa tarvitaan desitolkulla, jotta saisi taikinan leivottua.Toinen vaihtoehto onkin sitten heitää kaikki pois.
    Kaikissa resepteissä on aina samoja vikoja. Esim lisätään kilon taikinaan puoli tlk suolaa tai voidellaan kolmen litran pata hieromalla sisäpintaan yksi valkosipulin kynsi.tai lisätään neljän litran keittoon pippuria myllystä jauhamalla muutama kierros.
    Vuosikymmenestä toiseen kaikilla palstoilla jatkuvat samat ratkaisevat virheet ja kaikki ovat tyytyväisiä tai sitten ei.

  3. Loppui täyte kesken niin voiko taikinasta tehdä vielä illalla tai huomenna piirakoita?

  4. Voiko annoksen tuplata suoraan, eli jos haluaa tehdä kerralla 40 piirakkaa? Tuleeko silloin aineksia kaksinkertainen määrä?

    • Kyllä

  5. Tätä kuori ohjetta olen käyttänyt jo vuosia ja itselleni hyväksi todennut!

  6. Hyviä tuli! Kiitos selkeistä ohjeista ?

  7. Moikka, kuinka monta piirakkaa tästä ohjeesta tulee ?

    • Hei! Annoksesta tulee noin 20 piirakkaa, tietysti piirakoiden koko vaikuttaa määrään. Mukavia leipomishetkiä 🙂

  8. Hyväääää

  9. Hei!

    Kirjoitin ylös resepti ja missä on 9 otsikko?

    T: Alexandra

    • Kiitos huomiostasi, asia on nyt korjattu. Numero 9 puuttui, mutta kaikki työvaiheet kyllä olivat näkyvissä.

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*

Jaa sivu