Karpalo-masariinitorttu
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/08/karpalo_masariinitorttu_vaaka_h.jpg
Karpalo-masariinitorttu
-
Avainsanat:
- Joulu
- Jälkiruoat
- Kasvis
- Makea leivonta
- Marjat
Valmistusohje
pohja:
4 dl jauhoja
100 g voita
n. 0,5 dl kylmää vettä
täyte:
2,5 dl/n. 150 g (pakaste)karpaloita
0,5 rkl perunajauhoja
150 g voita
1,75 dl sokeria
150 g mantelijauhetta
1 kananmuna
50 g mantelilastuja
paistamiseen:
leivinpaperia
keraamisia paistokuulia, kuivattuja herneitä tai riisiä
koristeluun:
1 dl tomusokeria
tilkka vettä
- Valmista pohja. Nypi vehnäjauhot ja voi sekaisin käsin tai käytä monitoimikonetta. Sekoita joukkoon kylmä vesi. Älä vaivaa. Jos taikina ei tahdo pysyä kasassa, lisää hieman vettä (1 rkl kerrallaan).
- Kauli taikina jauhotetulla työtasolla ja nosta voideltuun piirakkavuokaan (ø 25–28 cm). Painele kevyesti reunoille asti. Anna mahdollisen ylijäämän roikkua reunan yli. Nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
- Pistele pohjaa haarukalla. Rutista leivinpaperiarkki ja oikaise se. Aseta arkki torttupohjalle ja arkin päälle painoksi keraamisia paistokuulia, kuivattuja herneitä tai riisiä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Poista sitten painot ja leivinpaperi. Leikkaa mahdollinen ylijäämätaikina veitsellä varovasti vuoan reunaa myötäillen. Paista vielä 5 minuuttia.
- Tee täyte. Sekoita perunajauho karpaloihin ja levitä esipaistetulle torttupohjalle.
- Sulata voi ja sekoita siihen sokeri sekä mantelijauhe. Riko kananmuna esim. juomalasiin, sekoita rakenne haarukalla vatkaten ja lisää muna voiseoksen joukkoon. Levitä seos karpaloiden päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut.
- Paista torttua 200 asteessa noin 30 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, muotoile foliosta kupera suoja ja aseta se tortun päälle niin, ettei folio kosketa tortun pintaa.
- Koristele jäähtynyt torttu sokerikuorrutteella: sekoita tomusokeriin 1–2 tl vettä. Valuta kuorrutetta tortun päälle. Voit koristella tortun myös siivilöimällä sen pinnalle tomusokeria.
0.21 kg CO2 ekv
- Energia 430 kcal/annos
- Rasva 24.5 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 11.5 g
- Proteiini 7.2 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 44.6 g
- Sokerit 18.8 g
- Kuitu, kokonais- 2.2 g
- Natrium 131.2 mg
- Kalsium 48.5 mg
- Rauta 2.4 mg
- C-vitamiini 2.6 mg
Testattu Marttakeittiössä
Pääraaka-aineet
-
100 gManteli
-
150 gKarpalo
-
100 gVoi
-
60 gTomusokeri
-
400 gVehnäjauho, valkoinen
-
1 keskikokoinenKananmuna, tuore
-
50 gManteli
-
148.75 gSokeri
-
0.5 rklJauho, perunajauho tai -suurimo, perunatärkkelys
-
150 gVoi
-
50 gVesi, vesijohtovesi