Karvarousku

4 annosta

Valmistusohje

Karvarousku on nimensä mukaan karvainen. Vaalean- tai ruskehtavan punainen lakki on vyöhykkeinen. Lakin reuna on nuorena sisään kiertynyt ja hyvin pitkäkarvainen, vanhemmiten lähes kalju. Lakki on usein keskeltä kuopalla. Heltat ovat saman sävyiset mutta vaaleammat kuin lakki. Jalka on lakin värinen tai hiukan vaaleampi, tasapaksu, ontto ja sileä ja aivan sen latvassa on valkea vyö. Malto on valkoista, helposti murtuvaa. Maitiaisneste on valkoista, punavivahteista ja sitä tulee sientä taitettaessa runsaasti. Nesteen väri pysyy muuttumattomana. Sienen tuoksu on raikas.

Sateisina kesinä karvarouskua voi löytää jo heinäkuussa. Paras satokausi on muiden rouskujen tapaan yleensä elokuun puolivälistä syyskuun loppuun.

Perattaessa sientä karvoja ei tarvitse poistaa. Sieni pyritään käyttämään aina kokonaan eli jalka ja lakki helttoineen käytetään, jos ne vain ovat puhtaita, toukattomia. Sienet kannattaa käsitellä jo metsässä. Multainen jalan tyvi poistetaan ja irtoroskat harjataan sieniveitsen harjalla. Sieni halkaistaan ja tarkistetaan, että se on toukaton.

Suolaaminen on karvarouskujen tavallisin säilöntätapa. Sitä voidaan myös pakastaa. Perinteisen sienisalaatin lisäksi sieni sopii esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin, muhennoksiin ja riistan kanssa tarjottavaksi.

Karvarouskun tieteellinen nimi on Lactarius torminosus. Lactarius tarkoittaa maitoa erittävä, torminosus vatsanväänteitä aiheuttavaa. Liian väkevyyden ja polttavan kirpeyden vuoksi karvarouskua on ennen käyttöä ja säilömistä keitettävä väljässä vedessä 10 minuuttia. Keittoaika lasketaan siitä, kun koko massa alkaa kiehua. Keittämisen jälkeen sienet huuhdellaan kylmässä, juoksevassa vedessä. Keitinvesi kaadetaan pois.

Suomessa kasvaa kaksi vaaleaa, karvarouskua muistuttavaa pienempää sientä. Ei kovin yleinen, kuivemmilla paikoilla, tienpohjilla ja pihanurmikoilla, kasvava villakarvarousku ja kosteilla paikoilla, soilla kasvava valkokarvarousku. Molempia voi käyttää karvarouskun tavoin ruoaksi. Myös keltaisista rouskuista, keltarouskussa (maitiaisneste värjää mallon ja heltat violetiksi) ja isovoirouskussa (maitiaisneste muuttuu rikinkeltaiseksi) on karvapeite. Nekin ovat hyviä ruokasieniä.

Marttojen sivuilla esimerkiksi oleviin seuraaviin sieniruoka- ja säilöntäohjeisiin voi käyttää karvarouskuja:

  • Sieni-punajuurikeitto
  • Rousku-savulohisalaatti
  • Punaiset rouskuleivät
  • Rouskurieskat
  • Kaurainen rouskurieska
  • Mehevä sienipiirakka
  • Marinoidut rouskut
  • Rouskujen liuossuolaus
  • Rouskujen suolaaminen perinteiseen tapaan
Hiilijalanjälki
0 kg CO2 ekv