Kasvis-perunapelti, lihapyörykät ja jogurttikastike
Maukas peltiruoka arkeen! Kokeile vaihteeksi lihapyöryköiden tilalle kasvispyöryköitä.
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Gluteeniton
- Kananmunaton
- Liha
- Uuni- ja pataruoat
Valmistusohje
Lihapyörykät
1 viipale Reissumies-leipää (vain toinen puoli)
1 dl vettä tai maitoa
½ –1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl ruokaöljyä, margariinia tai voita
400 g jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 ½ tl jauhelihamaustetta
1 ½ tl yrttisekoitusta
Jogurttikastike:
2 dl jogurttia
1 ½ rkl ketsuppia
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl yrttisekoitusta
- Valmista ensin jogurttikastike. Sekoita keskenään kaikki ainekset ja nosta jääkaappiin tekeytymään.
- Valmista pyörykät. Murenna käsin tai veitsen avulla leipäviipale mahdollisimman pieneksi muruksi. Sekoita leivänmurut maitoon tai veteen isossa kulhossa. Anna turvota.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna rasva paistinpannulla ja kuullota sipuleita muutama minuutti.
- Lisää kuullotettu sipuli ja valkosipuli sekä jauheliha ja muut ainekset leipä-nesteseokseen. Sekoita hyvin.
- Kastele käsiä hieman vedellä ja muovaa käsin massasta kiinteitä pyöryköitä. Nostele pyörykät leivinpaperille uunipellille.
- Paista pyöryköitä 200 asteessa 15–20 minuuttia. Voit paistaa pyörykät myös paistinpannulla.
- Tarjoa esimerkiksi kasvis-perunapellin kanssa.
Kasvis-perunapelti
500 g perunaa
3 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
2 tl yrttisekoitusta
1 tl mustapippuria
- Pese perunat ja porkkanat. Jos kuoret ovat siistit, niitä ei tarvitse kuoria.
- Leikkaa perunat ja porkkanat samankokoisiksi paloiksi, esim. sormenpaksuisiksi tikuiksi tai kuutioiksi.
- Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi.
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita valkosipuli, suola, yrttisekoitus ja mustapippuri ruokaöljyyn.
- Levitä peruna- ja porkkanapalat leivinpaperille uunipellille. Kaada mausteöljy päälle ja sekoita hyvin.
- Paista 200 asteessa 20–30 minuuttia tai kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä.
Vinkki! Kasvis-perunapeltiin sopivat myös muut kasvikset, esimerkiksi kesäkurpitsa, paloiteltu lanttu, palsternakka, juuriselleri ja punajuuri, sekä puolitetut ruusukaalit!
Vinkki! Jos kypsennät sekä kasvis-perunapellin että pyörykät uunissa, kypsennä ensin pyörykät. Paista sitten perunat ja porkkanat samalla pellillä ja laita kypsät pyörykät takaisin uuniin kasvisten päälle viimeisiksi minuuteiksi, jotta ne lämpenevät.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki / annos
Ravintosisältö / annos
- Energia 377 kcal
- Rasva 14 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2.2 g
- Proteiini 28.6 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 32.1 g
- Sokerit 8.6 g
- Kuitu, kokonais- 4.4 g
- Natrium 1675.4 mg
- Kalsium 125.5 mg
- Rauta 4.5 mg
- C-vitamiini 20.4 mg
Pääraaka-aineet
-
1.5 tlSuola, pöytäsuola
-
1.5 rklKetsuppi
-
0.85 cupJogurtti, maustamaton, rasvaton
-
3 kplPorkkana
-
4.5 tlOregano, kuivattu
-
2.5 tlMustapippuri
-
1 iso (kpl) (33.0 g)Muna, valkoinen, tuore
-
0.42 cupVesi, vesijohtovesi
-
400 gJauhelihaa, 97 % lihaa / 3 % rasvaa
-
1 tlMausteet, currya
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
500 gPeruna, kuorittu
-
3 rklRypsiöljy
-
10.5 gValkosipuli
-
2 kplSipuli
-
1 viipaleRuisleipä