Kasvis-perunapelti, lihapyörykät ja jogurttikastike
Maukas peltiruoka arkeen! Kokeile vaihteeksi lihapyöryköiden tilalle kasvispyöryköitä.
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Gluteeniton
- Kananmunaton
- Liha
- Uuni- ja pataruoat
Valmistusohje
Lihapyörykät
1 viipale Reissumies-leipää (vain toinen puoli)
1 dl vettä tai maitoa
½ –1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl ruokaöljyä, margariinia tai voita
400 g jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 ½ tl jauhelihamaustetta
1 ½ tl yrttisekoitusta
Jogurttikastike:
2 dl jogurttia
1 ½ rkl ketsuppia
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl yrttisekoitusta
- Valmista ensin jogurttikastike. Sekoita keskenään kaikki ainekset ja nosta jääkaappiin tekeytymään.
- Valmista pyörykät. Murenna käsin tai veitsen avulla leipäviipale mahdollisimman pieneksi muruksi. Sekoita leivänmurut maitoon tai veteen isossa kulhossa. Anna turvota.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna rasva paistinpannulla ja kuullota sipuleita muutama minuutti.
- Lisää kuullotettu sipuli ja valkosipuli sekä jauheliha ja muut ainekset leipä-nesteseokseen. Sekoita hyvin.
- Kastele käsiä hieman vedellä ja muovaa käsin massasta kiinteitä pyöryköitä. Nostele pyörykät leivinpaperille uunipellille.
- Paista pyöryköitä 200 asteessa 15–20 minuuttia. Voit paistaa pyörykät myös paistinpannulla.
- Tarjoa esimerkiksi kasvis-perunapellin kanssa.
Kasvis-perunapelti
500 g perunaa
3 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
2 tl yrttisekoitusta
1 tl mustapippuria
- Pese perunat ja porkkanat. Jos kuoret ovat siistit, niitä ei tarvitse kuoria.
- Leikkaa perunat ja porkkanat samankokoisiksi paloiksi, esim. sormenpaksuisiksi tikuiksi tai kuutioiksi.
- Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi.
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita valkosipuli, suola, yrttisekoitus ja mustapippuri ruokaöljyyn.
- Levitä peruna- ja porkkanapalat leivinpaperille uunipellille. Kaada mausteöljy päälle ja sekoita hyvin.
- Paista 200 asteessa 20–30 minuuttia tai kunnes perunat ja porkkanat ovat kypsiä.
Vinkki! Kasvis-perunapeltiin sopivat myös muut kasvikset, esimerkiksi kesäkurpitsa, paloiteltu lanttu, palsternakka, juuriselleri ja punajuuri, sekä puolitetut ruusukaalit!
Vinkki! Jos kypsennät sekä kasvis-perunapellin että pyörykät uunissa, kypsennä ensin pyörykät. Paista sitten perunat ja porkkanat samalla pellillä ja laita kypsät pyörykät takaisin uuniin kasvisten päälle viimeisiksi minuuteiksi, jotta ne lämpenevät.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki
Ravintosisältö
- Energia 377 kcal/annos
- Rasva 14 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2.2 g
- Proteiini 28.6 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 32.1 g
- Sokerit 8.6 g
- Kuitu, kokonais- 4.4 g
- Natrium 1675.4 mg
- Kalsium 125.5 mg
- Rauta 4.5 mg
- C-vitamiini 20.4 mg
Pääraaka-aineet
-
1.5 tlSuola, pöytäsuola
-
1.5 rklKetsuppi
-
0.85 cupJogurtti, maustamaton, rasvaton
-
3 kplPorkkana
-
4.5 tlOregano, kuivattu
-
2.5 tlMustapippuri
-
1 iso (kpl) (33.0 g)Muna, valkoinen, tuore
-
0.42 cupVesi, vesijohtovesi
-
400 gJauhelihaa, 97 % lihaa / 3 % rasvaa
-
1 tlMausteet, currya
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
500 gPeruna, kuorittu
-
3 rklRypsiöljy
-
10.5 gValkosipuli
-
2 kplSipuli
-
1 viipaleRuisleipä