Keikaustorttu pavuista ja tomaateista

4 annosta

Valmistusohje

iso lehtitaikinalevy (n. 400 g)
250 g kirsikkatomaatteja
200–250 g vihreitä papuja
1–2 punasipulia
1 valkosipulinkynsi
muutama oksa timjamia
(tai 1 rkl kuivattua timjamia)
2 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
0,5 dl pestoa
(voiteluun kananmuna tai kasvijuomaa) 

  1. Sulata lehtitaikinalevy pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli sitä tarvittaessa, niin että se on suunnilleen uunivuoan (n. 20 x 30 cm tai n. 2530 cm) kokoinen. Säilytä jääkaapissa käyttöhetkeen asti.
  2. Huuhtele tomaatit ja pavut. Leikkaa pavuista kovat päät pois.
  3. Kuori punasipuli ja viipaloi ohuelti. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
  4. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla. Pane tomaatit, pavut, punasipuli ja valkosipuli vuokaan. Pistele tomaatteja veitsen kärjellä. Irrottele timjaminoksista lehdet ja ripottele suurin osa niistä kasviksille. Pirskottele päälle öljy sekä suolaa ja mustapippuria. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes tomaatit alkavat hajota.
  5. Ota vuoka uunista. Levitä pesto lehtitaikinalevylle ja nosta levy kasvisten päälle pestopuoli alaspäin. Paina levy hellästi kasviksia vasten ja työnnä levyn reunoja alaspäin uunivuoan reunojen ja kasvisten väliin. Pistele pintaa muutamia kertoja haarukalla. Voitele halutessasi kananmunalla.
  6. Nosta vuoka takaisin uuniin ja paista vielä noin 20 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää. Nosta pois uunista ja anna vetäytyä noin 10 minuuttia.
  7. Irrottele veitsenkärjellä taikinan reunat vuoasta, jos ne ovat tarttuneet kiinni. Aseta vuoan päälle niin suuri vati tai leikkuulauta, että se kattaa koko vuoan pinnan. Keikauta vuoka ja alusta nopeasti ylösalaisin niin, että lauta jää alle. Ole varovainen, sillä kasviksista irronnut neste on kuumaa. Nosta vuoka varovasti pois. Ripottele loput timjamista tortun päälle. Tarjoa esimerkiksi raikkaan vihersalaatin kanssa.

Huomaa ostoksilla
Kaupassa on eri kokoisia voi- ja lehtitaikinalevyjä. Torttuun riittää 400 gramman levy, mutta se onnistuu myös 600-grammaisella. 

Testattu Marttakeittiössä.

 

Hiilijalanjälki / annos

iilijalanjälki / annos
0.78 kg CO2 ekv

Ravintosisältö / annos

  • Energia 605 kcal
  • Rasva 47.1 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 21 g
  • Proteiini 8.4 g
  • Hiilihydraatti, imeytyvä 37 g
  • Sokerit 4.4 g
  • Kuitu, kokonais- 4.2 g
  • Natrium 1093.3 mg
  • Kalsium 159.2 mg
  • Rauta 1.7 mg
  • C-vitamiini 20.2 mg