Valmistusohje

kananmuna
vettä
  • Kananmunat voi keittää kolmella eri tavalla: lisäämällä ne joko kiehuvaan tai kylmään veteen tai hauduttamalla ne hiljalleen kypsiksi.
    Jääkaappikylmät kananmunat kannattaa laittaa kattilaan ja lisätyä kylmää vettä sen verran, että munat peittyvät. Näin kuori ei halkea. Kylmään veteen lisättäessä keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua. Kypsymisaika on lyhyempi kuin kiehuvaan veteen lisättäessä.
  • Jäähdytä muna juoksevan veden alla. Kuori muna vedessä.
  • Haudutettaessa kiehuva vesi kaadetaan kattilaan munien päälle ja annetaan jäähtyä. Katso taulukosta suuntaa antava kypsennysaika.
Millaisen kananmunan haluat?
Kiehuvaan veteen
Kylmään veteen*
Hauduttaen
Löysä
Pehmeä
Kova
4-5 min
n. 7 min
n. 10 min
2-3 min
3-4 min
8-10 min
n. 10 min.
n. 12 min.
* Ota aika siitä, kun vesi alkaa kiehua. Levyn kuumenemisaika vaikuttaa tähän, induktioliedellä aika saattaa poiketa tästä.
Älä kypsennä kananmunia liian kauan
  • Liian pitkään keitetyistä kanamunista tulee helposti kumisia, keltuaisesta tulee mureneva ja kuiva ja keltuaisen ympärille voi muodostua vihertävä rengas, kun kanamunan valkuaisen rikkivety ja keltuaisen rauta reagoivat.
  • Tuoreiden kananmunien kuori irtoaa helposti, kun niiden antaa kuivahtaa keittämisen jälkeen ja sen jälkeen kun upoyyaa ne kylmään veteen. Tällöin myös munien kypsyminen lakkaa.

Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki

Energia 85 kcal/annos
  • Rauta 1.5 mg
  • Kalsium 34.2 mg
  • Natrium 66.3 mg
  • Sokerit 0.2 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 0.2 g
  • Proteiini 7.5 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 1.3 g
  • Rasva 6.2 g
Jaa sivu