Keittäminen sokerin kanssa

4 annosta

Valmistusohje

Hillot

Hilloon käytetty sokeri on tärkeä tekijä säilyvyyden kannalta. Sokeri sitoo suurimman osan marjojen vedestä ja näin homeiden, hiivojen ja bakteereiden toiminta estyy. Hillo säilyy, kun sokeria käytetään vähintään 500 g marjakiloa kohti, tölkki suljetaan ilmatiiviisti ja varastoidaan viileässä. Jos sokeria käytetään vähemmän, on säilyvyyden varmistumiseksi lisättävä säilöntäainetta. Sokerilla on merkitystä myös hillon rakenteen muodostajana sekä värin että C-vitamiinin säilyttäjänä.

Mehut ja nektarit

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Mehuihin käytettävät marjat saavat mielellään olla hieman ylikypsiä, koska niistä irtoaa parhaiten mehua. Mehua valmistettaessa marjoja ei tarvitse riipiä, huonot ja homeiset marjat on kuitenkin poistettava tarkoin. Pölyiset marjat on syytä huuhtoa.

Yhdestä marjakilosta tulee mehua noin 1 litra. Sokeria käytetään 200-400 g mehulitraa kohti. Mehun voi valmistaa myös ilman sokeria. Silloin säilytyspaikan on oltava hyvä tai mehu on pakastettava. Sokeroimaton mehu on väriltään sameaa.

Jos marjoja on runsaasti yhtäaikaa säilöttävänä, voi osan marjoista pakastaa isoissa pusseissa ja keittää ne myöhemmin kaikessa rauhassa mehuksi.

Hiilijalanjälki
0 kg CO2 ekv