Keltaiset yrttikierre-sämpylät

20 annosta

Valmistusohje

5 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 tl kurkumaa
8 dl puolikarkeita spelttijauhoja
4 dl täysjyväspelttijauhoja
75 g voita
2-3 rkl kuivattuja yrttejä

Päälle: seesaminsiemeniä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja kurkuma. Alusta taikina spelttijauhoilla. Lisää joukkoon 50 g sulatettua voita. Jätä loput voista (25 g) erilliseen astiaan. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli kumpikin taikinapala suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pitkittäissuunnassa levyn toiselle reunalle sulatettua voita siveltimellä ja ripottele yrttejä päälle. Kaada toinen puoli taikinasta tiiviisti yrttien päälle ja taputtele ilmakuplat pois. Leikkaa leikkuuveitsellä tai taikinapyörällä taikinasta vaakasuuntaan suikaleita niin, että joka toista suikaletta ei leikata kokonaan irti käännetystä reunasta. Pyöritä aina kaksi suikaletta kierteille sämpyläksi.

Kohota kierresämpylät lämpimässä paikassa liinalla peitettynä. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pintaan seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

  • Energia 167 kcal/annos
  • Rauta 1.8 mg
  • Kalsium 26.7 mg
  • Natrium 140.5 mg
  • Kuitu, kokonais- 2.3 g
  • Sokerit 0.5 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 27.8 g
  • Proteiini 5.4 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 2.2 g
  • Rasva 5.1 g