Keltajuuririsotto
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/03/risottokuva-1-rotated.jpg
Keltajuuririsotto
Tähän risottoon käytetään keltajuurta, punajuuren aurinkoista serkkua, joka valloittaa pirteällä värillään! Risotto valmistuu nopeasti ja saa jäädä valuvan löysäksi.
-
Avainsanat:
- Gluteeniton
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Kesä
- Kevät
- Pastat, wokit ja kastikkeet
- Pääsiäinen
- Vappu
- Äitienpäivä
Valmistusohje
3 dl risottoriisiä
3 keltajuurta
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
5 dl kasvislientä
3 rkl rypsiöljyä
4 dl kuivaa valkoviiniä
100 g maustamatonta tuorejuustoa
50 g sinihome- tai vuohenjuustoa
suolaa
mustapippuria rouheena
1 rkl hienonnettua timjamia
Viimeistelyyn:
1 nippu parsaa
parmesaanilastuja
- Kuori ja raasta keltajuuret, hienonna sipulit ja valkosipulit.
- Kuumenna kasvisliemi kattilassa kiehuvaksi. Kuori myös parsat ja keitä parsat tarjoilua varten valmiiksi.
- Kuumenna öljy kattilassa ja lisää riisi. Kuullota miedolla lämmöllä, kunnes riisi on läpikuultavaa.
- Lisää joukkoon juuresraaste ja hienonnetut sipulit, kuumenna kiehuvaksi.
- Lisää joukkoon viini ja anna kiehahtaa.
- Jatka kasvisliemen lisäämistä vähän kerrallaan. Anna nesteen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät uutta. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä, välillä sekoittaen noin 20 minuuttia. Risoton tulee olla notkeaa ja valuvan löysää.
- Lisää kypsään risottoon tuorejuustoa ja sinihomejuustoa. Mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla.
- Nosta risotto tarjoilukulhoon ja koristele parsalla sekä parmesaanilastuilla. Tarjoile välittömästi.
Hiilijalanjälki
2 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 942 kcal/annos
- Rasva 46 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 29.9 g
- Proteiini 35.2 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 78.2 g
- Sokerit 5.8 g
- Kuitu, kokonais- 4.4 g
- Natrium 19408.4 mg
- Kalsium 344.2 mg
- Rauta 2 mg
- C-vitamiini 46.6 mg
Pääraaka-aineet
-
100 gJuustoa, parmesan, raastettu
-
50 gJuusto, sinihomejuusto, rasvaa 27-30 %, aura/danazole, keskiarvo
-
2 cupValkoviini, kuiva
-
2 cupKasvisliemi
-
2 keskikokoinenSipulit
-
255 gRiisi puuroutuva
-
2 gTimjami, tuore
-
500 gParsa
-
0.5 tlMustapippuri
-
0.5 tlSuola, pöytäsuola
-
100 gTuorejuusto, rasvaa 13 %
-
6 gValkosipuli
-
3 rklRypsiöljy