Kesäkeitto

Perinteinen kesäkeitto valmistuu kasvimaan varhaisimmista antimista. Alkusadon kasvikset kypsyvät nopeasti, joten ole tarkkana kasvisten keittoajassa, jotta kaikki pysyvät napakoina.

Valmistusohje

3-4 porkkanaa
1 kukkakaali
4-6 uutta perunaa
1 nippusipuli varsineen
1 l vettä
1,5-2 tl suolaa
n. 3 dl tuoreita riivittyjä tai pakasteherneitä
(50 g tuoretta pinaattia)
4 dl kevytmaitoa
2 rkl vehnäjauhoja
tilliä, persiljaa tai ruohosipulia hienonnettuna
(ripaus sokeria, valkopippuria ja nokare voita)

1. Kuori ja viipaloi porkkanat, paloittele kukkakaali kukinnoiksi, lohko pestyt perunat ja hienonna sipuli.
2. Keitä vihanneksia suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Lisää joukkoon herneet (ja huuhdottu, suikaloitu pinaatti). Jos käytät tuoreita sokeriherneitä, voit paloitella myös palot keittoon.
3. Sekoita vehnäjauhot maitoon ja lisää keittoon. Anna keiton vielä kiehua, kunnes vihannekset ovat kypsiä. Lisää keittoon runsaasti yrttejä (ja jos haluat, myös ripauksen sokeria, valkopippuria ja voinokareen).
4. Tarjoa tuoreen leivän tai näkkileivän kanssa.