Kesäsalaatti ja naattipesto
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/04/kesasalaatti_naattipesto_vaaka_h.jpg
Kesäsalaatti ja naattipesto
Tässä salaatissa hyödynnät helposti haluamiasi kauden kasviksia. Pesto sitoo kasvikset ihanasti yhteen.
-
Avainsanat:
- Gluteeniton
- Juhannus
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Kesä
- Maidoton
- Salaatit
- Vegaaninen
Valmistusohje
Kauden kasviksia, esim.
2 avomaan kurkkua
nippu retiisejä
1 fenkoli
4–6 ohutta porkkanaa
pesto
0,5 dl auringonkukansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1 mm suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
10–15 porkkanan naatit
50 g parmesaania tai vastaavaa vegaanista valmistetta
0,5–1 dl oliiviöljyä
- Pese kaikki kasvikset. Leikkaa ne saman vahvuisiksi paloiksi, esim. kuutioiksi, ohuiksi tikuiksi tai mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Käytä fenkolin haituvaiset vihreät osat salaatin koristeluun.
- Pese porkkanannaatit ja poista naatin alimmat osat, jos ne ovat puisevia. Raasta parmesaani hienoksi raasteeksi.
- Mittaa kaikki peston ainekset (oliiviöljystä ensin puoli desilitraa) monitoimikoneeseen, tai kapeaan astiaan, jos käytät sauvasekoitinta, ja jauha tasaiseksi. Rakenne saa jää jäädä hieman karkeaksi. Lisää öljyä, jos tahdot pestosta juoksevampaa. Salaatissa pesto saa olla hieman juoksevampaa.
- Sekoita pesto paloiteltuihin kasviksiin juuri ennen tarjoilua.
Tähän salaattiin sopivat hyvin napakat, rouskuvat kasvikset, mutta voit käyttää mitä tahansa kauden kasviksia. Kokeile esimerkiksi sokeriherneitä ja kirsikkatomaatteja. Porkkanannaatit voi korvata noin 50 grammalla rucolaa.
Testattu Marttakeittiössä
0.72 kg CO2 ekv
- Energia 285 kcal/annos
- Rasva 22.8 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 4.4 g
- Proteiini 8.4 g
- Hiilihydraatti erotuksena 15.2 g
- Sokerit 6.1 g
- Kuitu, kokonais- 4.7 g
- Natrium 274.6 mg
- Kalsium 202.8 mg
- Rauta 2 mg
- C-vitamiini 20.5 mg
Pääraaka-aineet
-
50 gRucola
-
15 gSitruunamehu
-
50 gOliiviöljy
-
50 gJuustoa, parmesan, raastettu
-
3 gValkosipuli
-
3.5 rklAuringonkukansiemen
-
4 pieni annos (40.0 g)Porkkana
-
1 sipuliFenkoli
-
1 pieni annos (40.0 g)Retiisi
-
1 kplKurkku