Khinkalit, georgialaiset lihanyytit
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2020/12/GEORGIA_koti_ja_keittiotiimi_Khinkali_H.jpg
Khinkalit, georgialaiset lihanyytit
Lihanyytit syödään käsin pitämällä nyytin kärjestä kiinni ja dippaamalla adzika-kastikkeeseen. Ensimmäisellä puraisulla juodaan myös sisälle muodostunut lihaliemi. Haukkaa varovasti, liemi voi olla kuumaa!
-
Avainsanat:
- Liha
Valmistusohje
Taikina:
5 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
1 dl paksua jogurttia
1 tl suolaa
Täyte:
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä
hienonnettuna
1 tl suolaa
1 t rouhittua mustapippuria
1 tl juustokuminaa
1 dl lämmintä vettä
- Sekoita ja vaivaa taikinan ainekset pehmeäksi palloksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 20 minuuttia.
- Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Laita jääkaappiin maustumaan.
- Jaa taikina 20–30 palaan. Kauli paloista pyöreitä lättyjä, jotka ovat noin 12 cm:n levyisiä ja muutaman millimetrin paksuisia.
- Jaa jokaisen keskelle ruokalusikallinen täytettä, nosta taikinan reunat ylös ja purista nyytiksi.
- Kuumenna isossa kattilassa suolalla maustettua vettä. Keitä nyyttejä muutama kerrallaan, 3–4 minuutin ajan. Sekoita varovasti, etteivät nyytit tartu toisiinsa kiinni.
- Nostele nyytit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Tarjoile lämpimänä adzika-kastikkeen kanssa.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki
1.68 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 386 kcal/annos
- Rasva 4.2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 1.9 g
- Proteiini 32.2 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 53.2 g
- Sokerit 2.2 g
- Kuitu, kokonais- 2.2 g
- Natrium 1269.5 mg
- Kalsium 70.9 mg
- Rauta 6 mg
- C-vitamiini 2.2 mg
Pääraaka-aineet
-
1 tlKuminan siemenet
-
1 kplSipuli
-
400 gJauhelihaa, 97 % lihaa / 3 % rasvaa
-
0.42 cupJogurtti, maustamaton, rasvaa 1,5 %
-
2 iso (kpl) (33.0 g)Muna, valkoinen, tuore
-
1 tlMustapippuri
-
10.5 gValkosipuli
-
2 tlSuola, pöytäsuola
-
2.1 cupVehnäjauho, valkoinen
-
0.42 cupVesi, vesijohtovesi