Kirkas silakkakeitto

Kirkas silakkakeitto saa juhlallisen makunsa valkoviinistä. Kotimaisen silakan syönti on ekoteko ympäri vuoden, mutta erityisesti sitä kannattaa syödä syksyllä, jolloin kala on rasvaisimmillaan.

G
4 annosta

Valmistusohje

100 g savustettuja silakoita 
200 g silakkafileitä 
200 g purjosipulia 
200 g fenkolia 
2 rkl voita 
2 dl valkoviiniä tai sitruunalla maustettua vettä 
2 tl fenkolinsiemeniä 
2 tl kokonaisia maustepippureita 
0,5 tl suolaa 
8 dl vettä 
150 g pakasteherneitä 
tilliä 

  1. Halkaise ja huuhtele purjo, leikkaa suikaleiksi. Kuutioi fenkoli.
  2. Freesaa purjo ja fenkoli kattilassa voissa.
  3. Lisää valkoviini ja anna alkoholin haihtua. Viinin sijaan voit käyttää sitruunalla maustettua vettä.
  4. Kääri fenkolinsiemenet ja maustepippurit harsoliinaan ja sulje liina solmulla. Vaihtoehtoisesti voit laittaa mausteet teesihtipalloon.
  5. Lisää maustenyytti, suola ja vesi kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia.
  6. Nylje silakkafileistä nahka irti ja leikkaa fileet paloiksi.
  7. Perkaa ja fileoi savusilakat ja leikkaa reiluiksi paloiksi.
  8. Lisää kalapalat ja herneet kattilaan. Sammuta liesi ja anna keiton hautua hetki.
  9. Ota maustenyytti pois. Lisää hienonnettua tilliä keiton pinnalle. 

Tämän ohjeen Martoille on antanut Ravintolakoulu Perhon opettajalta Karri Rautsola. Ohje on julkaisu alunperin Martat-lehdessä 02/2019.

Hiilijalanjälki
0.98 kg CO2 ekv
  • Energia 254 kcal/annos
  • Rasva 11.1 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 4.5 g
  • Proteiini 15.9 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 18.8 g
  • Sokerit 6.4 g
  • Kuitu, kokonais- 4.3 g
  • Natrium 625.9 mg
  • Kalsium 270.9 mg
  • Rauta 3.3 mg
  • C-vitamiini 21.5 mg