Kolmen sipulin perunakeitto
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/10/kolmen_sipulin_perunakeitto_vaaka_low_h-1.jpg
Kolmen sipulin perunakeitto
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Gluteeniton
- Kananmunaton
- Kasvis
- Keitot
- Maidoton
- Syksy
- Talvi
- Vegaaninen
Valmistusohje
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 pieni purjosipuli
6 perunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl ruoka- tai kaurakermaa
0,5 tl valkopippuria
4 hienonnettua viherpippuria
suolaa
- Halkaise purjo pituussuunnassa ja huuhdo välit hyvin. Paloittele purjo.
- Keitä vesi, lisää kasvisliemikuutio ja paloiteltu purjo.
- Kuori ja paloittele perunat, sipuli ja valkosipulinkynnet ja lisää ne liemeen.
- Keitä keittoa noin puoli tuntia ja soseuta se sitten sauvasekoittimella.
- Kaada kerma sekaan ja kuumenna keitto uudestaan.
- Mausta keitto valkopippurilla, suolalla ja viherpippurilla.
- Maista ja mausta mieleiseksi. Keittoa voi tarvittaessa ohentaa kasvisliemellä.
- Tarjoa yrttiöljyn ja paahdettujen kikherneiden kera.
Yrttiöljy
2 dl tuoreita yrttejä (esim. persiljaa ja basilikaa)
1,5 dl rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
mm suolaa ja sokeria
- Mittaa ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
Paahdetut kikherneet
Garam masala on intialainen mausteseos, joka antaa aromikkaan täyteläisen maun kikherneisiin. Mausteseos sisältää juustokuminaa, korianteria, mustapippuria, kardemummaa, fenkolinsiemeniä, neilikkaa, kanelia ja cayennepippuria.
1 prk (230 g) kypsiä kikherneitä
1–2 rkl rypsiöljyä
1 tl garam masala -mausteseosta
0,5 tl curryjauhetta
mm suolaa
- Huuhtele kikherneet siivilässä ja valuta hyvin. Kuivaa niitä lopuksi hieman talouspaperilla.
- Pane kikherneet, öljy ja mausteet suolaa lukuun ottamatta paistinpannulle.
- Paahda kikherneitä pannulla miedolla lämmöllä sekoitellen 10–15 minuuttia.
- Mausta suolalla.
- Nauti keiton kanssa.
Testattu Marttakeittiössä
Hiilijalanjälki / annos
0.82 kg CO2 ekv
Ravintosisältö / annos
- Energia 482 kcal
- Rasva 36.1 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2.4 g
- Proteiini 8.8 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 29.1 g
- Sokerit 3.6 g
- Kuitu, kokonais- 6.5 g
- Natrium 1088.9 mg
- Kalsium 89.7 mg
- Rauta 3.8 mg
- C-vitamiini 42.1 mg
Pääraaka-aineet
-
3 gValkopippuri
-
2 dlruokakerma
-
18 gValkosipuli
-
1 rklOmenaviinietikka
-
135 gRypsiöljy
-
14 rklPersilja, tuore
-
6 kplPeruna, kuorittu
-
4 gSuola, pöytäsuola
-
1 kplSipuli
-
1 kplPurjosipuli
-
1 kplKasvisliemikuutio
-
1000 gVesi, vesijohtovesi
-
1.5 tlMausteet, currya
-
230 gKikherne suolattomassa vedessä, kahviherne
-
1 gSokeri
-
2 gSuola, pöytäsuola