Valmistusohje

3 l vettä
4 rkl mustia tai vihreitä teelehtiä
2 dl sokeria
1 kombutsa- eli volgansieni
3 dl valmista kombutsaa eli käynnistysteetä
Lisäksi
iso lasipurkki
hengittävä harsoliina
lasipulloja patenttikorkilla

  1. Keitä vesi ja lisää teelehdet veteen. Liuota sokeri kuumaan teehen. Anna teen hautua 20–30 minuuttia ja siivilöi juoma. Anna teen jäähtyä huoneenlämpöiseksi (20–25 asteiseksi).
  2. Kaada tee puhtaaseen lasipurkkiin. Huuhtele kombutsasieni viileällä vedellä ja lisää juoman joukkoon. Lisää mukaan kolme desilitraa valmista kombutsajuomaa.
  3. Peitä purkki hengittävällä kankaalla ja kiinnitä kangas narulla tai kuminauhalla. Nosta valmis juoma tekeytymään vedottomaan paikkaan ja anna sen tekeytyä 8–10 päivän ajan. Lämpimässä juoma tekeytyy jopa viikossa, viileämmässä tarvitaan pari viikkoa.
  4. Reilun viikon jälkeen voit alkaa maistella juomaa. Kun juoma on sopivan hapanta makuusi, poista sieni. Prosessin aikana pintaan kasvaa uusi scoby. Ota pois ns. äiti- ja lapsisieni ja pari desilitraa kombuchaa seuraavaa annosta varten.
  5. Valmis juoma pullotetaan. Älä täytä pulloja aivan täyteen, jotta juomalle jää tilaa kuplia. Laita juoma jääkaappiin tekeytymään noin viiden päivän ajaksi. Kombutsa säilyy avaamattomana jääkaapissa useita viikkoja.

Vinkki! Voit maustaa kombutsaa esimerkiksi inkiväärillä, sitruunalla, marjoilla tai yrteillä. Maustaminen tehdään pullotusvaiheessa.

Kommentit (3)

  1. Haluaisin tietää, että onko tämä volgansieni siis sieni? En pysty syömään sieniä terveydellisistä syistä. Onko tässä sitä samaa trehaloosia, eli sienisokeria, mitä sienissä on?

  2. Saako scobyn ostaa jostakin? Vai miten alotan?

  3. Olen tehnyt useamman satsin ja on tehnyt vatsalleni tosi hyvää. Nautin tyhjään vatsaan lasillisen aamulla. Teen melkein tuon ohjeen mukaan, laitan pari litraa kerralla tulemaan ja kun on n. viikon ajan ollut harson alla purkissa, otan vauvan pois, hotelliin jossa on startteria, ettei kuivu. Laitan kahteen litran purkkiin, joissa ns.tiivistekannet maustan esim. lime ja kuusenkerkkä, sitruuna/inkivääri, mustaherukanlehdet/ lime. Annan olla pari päivää, siilaan ja pullotan patenttikorkkipulloihin, jääkaappiin ja välillä päästän ”ilmat” pihalle.

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*