Kotikalja-perunaleipä

Mehevä kotikalja-perunaleipä syntyy käden käänteessä, sillä se kohotetaan ruokasoodalla. Peruna tekee leivästä erityisen maukkaan.

12 annosta

Valmistusohje

400 g (n. 7 dl) hiivaleipäjauhoja
100 g perunasosetta (tai perunalaatikkoa) tai 2–4 keitettyä perunaa
2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
3,5 dl kotikaljaa
1,5 dl piimää
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl siirappia

lisäksi:
1 rkl kaurahiutaleita

  1. Sekoita keskenään jauhot, perunasose (tai perunapuristimella hienonnettu tai karkeaksi raastettu peruna), suola ja ruokasooda.
  2. Lisää jauhoseokseen kotikalja, piimä, öljy ja siirappi. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vatkaa.
  3. Levitä taikina voideltuun ja/tai leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.
  4. Paista leipää 180 asteessa 45 minuuttia tai kunnes leipä on kohonnut ja tummunut hieman pinnalta. Voit myös kokeilla kypsyyttä tikulla. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja nosta sitten ritilän päälle. Anna jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.15 kg CO2 ekv
  • Energia 149 kcal/annos
  • Rasva 3.3 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.4 g
  • Proteiini 4.2 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 29.2 g
  • Sokerit 3.8 g
  • Kuitu, kokonais- 1.9 g
  • Natrium 624.6 mg
  • Kalsium 25.6 mg
  • Rauta 1 mg
  • C-vitamiini 0.5 mg