Lamingtons
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/01/martat_kasvisruokamatka_maailmalle_lamington_vaaka_h.jpg
Lamingtons
Australialaisten kansallisleivos Lamington on kookoshunnulla kuorrutettu makea kakkuruutu. Joskus väliin laitetaan ennen kuorruttamista myös hilloa ja kermaa.
-
Avainsanat:
- Jälkiruoat
- Maidoton
- Makea leivonta
Valmistusohje
Kakkupohja
125 g margariinia tai voita
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,25 dl maitoa tai kaurajuomaa
Kuorrutus
8 dl tomusokeria
1 dl kaakaojauhetta
1,25 dl kuumaa vettä tai maitoa
25 g margariinia tai voita
Pinnalle
200 g kuivattua kookoshiutaletta
- Kuumenna uuni 175-asteeseen. Vuoraa noin 20×30 cm kokoinen neliskulmainen vuoka leivinpaperilla.
- Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää vaniljasokeri ja sekoita.
- Lisää joukkoon huoneenlämpöiset munat yksitellen, vatkaten hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen.
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos siivilöiden taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita taikinaa reippaasti, kunnes taikina on rakenteeltaan tasaista.
- Kaada taikina vuokaan ja levitä tasaisesti. Paista esilämmitetyssä uunissa keskitasolla noin 30–35 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ennen kuin siirrät sen ritilälle jäähtymään.
- Jäähdytä kakku huolellisesti. Leikkaa jäähtynyt kakku tasakokoisiksi 3 x 3 cm kakkuruuduiksi.
- Valmista kuorrutus. Siivilöi tomusokeri ja kaakaojauhe isoon kulhoon. Lisää kiehuva vesi ja sulatettu rasva. Sekoita tasaiseksi kierrevatkaimella, kunnes kuorrutus on sileää ja kiiltävää.
- Ota lautanen, johon voit asettaa lamingtonit kuorruttamisen jälkeen. Kaada kookoshiutaleet lautaselle.
- Kasta kakkupalat yksitellen suklaakuorrutukseen käyttäen kahta haarukkaa. Jos kuorrutus kiinteytyy liikaa, lämmitä sitä varovasti mikrossa juoksevammaksi.
- Kierittele kuorrutetut kakkupalat välittömästi kookoshiutaleissa, kunnes ne ovat kauttaaltaan peittyneet. Laita valmiit leivokset lautaselle ja anna kovettua.
VINKKI! Voit myös tarjota herkun kokonaisena mokkapalojen tapaan. Tällöin voit levittää kuorrutteen kakkupohjan päälle ja koristella kookoshiutaleilla. Kuorrutetta riittää silloin puolikas annos.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki
0.35 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 540 kcal/annos
- Rasva 20.8 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 14.9 g
- Proteiini 6.7 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 82.2 g
- Sokerit 62.5 g
- Kuitu, kokonais- 4.9 g
- Natrium 241.3 mg
- Kalsium 143.9 mg
- Rauta 2.4 mg
Pääraaka-aineet
-
0.42 cupKaakaojauhe, makeuttamaton
-
25 gMargariini 40%, lätta
-
0.52 cupVesi, vesijohtovesi
-
200 gKookoshiutale
-
3.4 cup unsiftedTomusokeri
-
1.69 cupVehnäjauho, valkoinen
-
1 cupSokeri
-
3 keskikokoinenKananmuna, tuore
-
1 tlVanilliinisokeri
-
125 gMargariini 40%, lätta
-
0.5 cupMaito 1% rasvaa
-
2 tlLeivinjauhe