Lanttukakku

Leivo jälkiruoaksi helppo ja herkullinen lanttukakku. Lantun hienostunut maku sopii joulumausteilla ryyditettyyn kakkuun ja se saa parikseen vaniljaa. Lantturaaste pitää kakun mehevänä useamman päivän.

12 annosta

Valmistusohje

3 munaa
3 dl sokeria
3 dl jauhoja
1,5 tl soodaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
1 tl muskottia
1 tl kardemummaa
0,5 tl pomeranssinkuorta
1,5 rkl rypsiöljyä
n. 150 g (n. 4 dl) lantturaastetta

Kuorrute
2 dl kermaa
n. 50 g lanttua
200 g tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

pinnalle 2 rkl mantelilastuja

  1. Aloita kuorrutteesta, jotta siihen tuleva kerma ehtii jäähtyä. Kuori n. 50 gramman pala lanttua ja viipaloi se noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pane kerma ja lanttuviipaleet pieneen kasariin ja kuumenna kiehuvaksi. Nosta pois liedeltä, anna jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi ja nosta sitten jääkaappiin jäähtymään kylmäksi.
  2. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita keskenään jauhot, ruokasooda, vaniljasokeri, kaneli, muskotti, kardemumma ja pomeranssinkuori ja lisää muna-sokerivaahtoon sekoittaen.
  3. Kuori ja raasta kakkupohjaan tuleva lanttu hienoksi raasteeksi ja sekoita se sekä rypsiöljy taikinaan.
  4. Voitele irtopohjavuoka. Voit halutessasi vuorata pohjan leivinpaperilla. Kumoa taikina vuokaan ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sitten lautaselle.
  5. Kun kuorrutteen kerma on jäähtynyt kylmäksi, poista siitä lanttuviipaleet. Yhdistä kulhossa kerma ja tuorejuusto ja vatkaa löysäksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vaniljasokeri ja vatkaa vielä hetki.
  6. Paahda mantelilastuja kuivalla pannulla kunnes ne ovat kullanruskeita.
  7. Kun kakku on jäähtynyt, levitä päälle kuorrute ja ripottele pinnalle mantelilastuja.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.42 kg CO2 ekv
  • Energia 283 kcal/annos
  • Rasva 11.7 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 5.5 g
  • Proteiini 5.5 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 39.3 g
  • Sokerit 25.6 g
  • Kuitu, kokonais- 1.1 g
  • Natrium 275.4 mg
  • Kalsium 53.5 mg
  • Rauta 1.3 mg
  • C-vitamiini 5.5 mg