Ainesosat

  • 2 1/2 dl
    Maito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
  • 25 g
    Hiiva
  • 1/2 tl
    Suola, pöytäsuola
  • 1 dl
    Sokeri
  • 1 rkl
    Kardemumma
  • 7 dl
    Jauho, vehnäjauho, puolikarkea
  • 65 g
    Voi
  • 1 pieni annos (60.0 g)
    Kananmuna, kuoreton
  • 2 dl
    Kerma, vispikerma, rasvaa 38 % ,vl, iskukuumennettu
  • 1 iso annos (300.0 g)
    Omena, ulkomainen, kuorittu
  • 55 g
    Manteli

Reseptin ravintosisältö

Energia 376 kcal/annos
  • C-vitamiini 1.8 mg
  • Rauta 1.2 mg
  • Kalsium 73.6 mg
  • Natrium 180.6 mg
  • Kuitu, kokonais- 2.8 g
  • Sokerit 13.6 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 49 g
  • Proteiini 8.3 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 9.1 g
  • Rasva 17.4 g

Valmistusohje

noin 10 reilun kokoista pullaa

2 1/2 dl maitoa tai vettä
25 g hiivaa tai
1 pussi kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
50-75 g voita tai margariinia

voiteluun: munaa

Varaa kaikki aineet huoneenlämpöön.

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon.
2. Lisää neste ja anna hiivan liueta. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.
3. Sekoita  niin paljon jauhoja, että saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa seos kiiltäväksi.
4.  Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Jätä jauhoista vähän leivontaan ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Lisää taikinaan pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
5. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna nousta noin kaksinkertaiseksi.
6.  Leivo kohotettu taikina suurehkoiksi pulliksi ja anna niiden kohota hyvin.
7. Voitele pullat kananmunalla. Jos haluat pullista voimakkaamman värisiä, voitele pelkällä keltuaisella.
8.  Ripottele pinnalle raesokeria. Jos ripottelet valmiiden pullien pinnalle tomusokeria, raesokeria ei tarvitse välttämättä käyttää.
9. Paista pullia 225°C:ssa 12-15 minuuttia.

Leikkaa jäähtyneiden pullien yläosat kanneksi ja täytä pullat haluamallasi täytteellä.
Nosta pullan yläosa, hattu päälle ja siivilöi tomusokeria pinnalle.
Tarjoa joko sellaisenaan tai syvältä lautaselta kuuman maidon kanssa.

Ehdotuksia laskiaispullien täytteiksi:

  • Koverra teelusikalla pullan alaosaan syvennys. Sekoita kulhossa 100 g jauhettua mantelia, pullan sisustaa, noin 1 1/2 dl tomusokeria ja noin 1 dl maitoa tai kermaa tasaiseksi massaksi. Jaa massa pulliin syntyneisiin syvennyksiin ja lisää päälle nokare kermavaahtoa. Mantelit ja tomusokerin voit korvata tietysti vastaavalla määrällä valmista mantelimassaa.
  • Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon iso omena raastettuna ja noin 1 dl jauhettua mantelia.
  • Vadelmahilloa, kermavaahtoa ja pakastemarjoja.
Jaa sivu