-
Avainsanat:
- Liha- ja makkararuoat
- Maidoton
- Perinneruoat
Valmistusohje
400 g jauhelihaa
1 dl korppujauhoja tai
3 viipaletta vaaleaa leipää tai
2 keskikokoista keitettyä perunaa
2 dl vettä tai lihalientä
1 sipuli
1 muna
1 1/2 tl suolaa
valkopippuria
mustapippuria
(1-3 valkosipulinkynttä)
1. Anna korppujauhojen tai leivän turvota nesteessä isossa kulhossa 5-10 minuuttia. Jos käytät jatkeaineena keitettyä perunaa, raasta se hienoksi. Tällöin voit vähentää nesteen määrää n. 1/2 dl:lla.
2. Lisää kulhoon hienonnettu sipuli, mausteet, muna ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi seokseksi.
3. Jaa murekeseos kahteen osaan ja muodosta niistä tangot.
4. Jaa kumpikin tanko noin 10 – 12 pyörykäksi.
5. Kypsennä pyöryköitä joko paistinpannulla, uunissa 225°C:ssa 15 – 20 minuuttia tai keittämällä lihaliemessä 6 – 7 minuuttia. Uunissa kypsyy isompikin annos kerralla.
Keitettyjen lihapyöryköiden keitinliemestä voit tehdä kastikkeen suurustamalla se vehnäjauhoilla (kts. vaalea peruskastike s. ) ja maustamalla tomaattisoseella, sinapilla, karrilla tai paprikajauheella/-kuutioilla.
Reseptin ravintosisältö ja hiilijalanjälki
- Rasva 10.5 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 3.7 g
- Proteiini 24.7 g
- Hiilihydraatti erotuksena 16.8 g
- Sokerit 1.6 g
- Kuitu, kokonais- 1.3 g
- Natrium 1044.6 mg
- Kalsium 26.1 mg
- Rauta 4.4 mg
- C-vitamiini 3.5 mg
Ainesosat
-
2 kplPeruna, kuorittu, keitetty, suolaa
-
400 gJauheliha, naudanpaisti, rasvaa 9 %
-
1 dlJauho, korppujauho
-
2 dlVesi, vesijohtovesi
-
1 keskikokoinen annos (60.0 g)Sipuli
-
1 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton
-
1 1/2 tlSuola, pöytäsuola
-
1/4 tlValkopippuri
-
1/2 tlMustapippuri