Linssisämpylät
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/05/marttaliitto_linssisampylat_vaaka_h.jpg
Linssisämpylät
Mehevät sämpylät, joihin punaiset linssit sujahtaa huomaamatta. Ohjeella saat noin 16 sämpylää!
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Isänpäivä
- Kananmunaton
- Kasvis
- Maidoton
- Suolainen leivonta
- Syksy
- Talvi
- Vegaaninen
- Välipalat
Valmistusohje
1,5 dl punaisia linssejä + vettä keittämiseen
5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1,5 dl kaura-, ruis- tai tattarihiutaleita
9-10 dl sämpyläjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
- Huuhtele linssit siivilässä ja keitä ne paketin ohjeen mukaan täysin kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna linssien jäähtyä.
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Murenna hiiva joukkoon. Lisää suola, kaurahiutaleet ja keitetyt linssit. Alusta jauhot taikinaan käsin. Lisää rypsiöljy ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
- Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi.
- Kumoa taikina varovasti jauhotetulle pöydälle. Älä enää vaivaa. Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin pala vielä kahdeksaan osaan. Nostele taikinapalat uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Ei haittaa vaikka taikinat olisivat eri muotoisia, kunhan ne ovat suunnilleen samankokoisia.
- Kohota sämpylöitä lämpimässä paikassa liinalla peitettynä vielä noin 15-30 minuuttia.
- Paista 225°C:ssa 15 minuuttia.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki
0.06 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 160 kcal/annos
- Rasva 3.9 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 0.3 g
- Proteiini 6.2 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 23.7 g
- Sokerit 0.4 g
- Kuitu, kokonais- 2.4 g
- Natrium 150.2 mg
- Kalsium 13.5 mg
- Rauta 2.1 mg
Pääraaka-aineet
-
1 tlSuola, pöytäsuola
-
0.2 cupRypsiöljy
-
3.8 cupJauho, hiivaleipävehnäjauho
-
25 gHiiva
-
0.5 literVesi, (hanavesi)
-
0.6 cupLinssi, punainen, kuivattu
-
0.63 cupKaurahiutale