Lipstikkakeitto
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/10/marttaliitto_lipstikkakeitto_vaaka_h2.jpg
Lipstikkakeitto
-
Avainsanat:
- Kasvikset
- Kasvis
- Keitot
- Maidoton
- Sadonkorjuu
- Vegaaninen
Valmistusohje
3 sipulia
3 rkl rypsiöljyä tai voita
6–8 jauhoista perunaa
2 dl tuoretta silputtua lipstikkaa
1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
0,5 tl valkopippuria
1 tl sokeria
2 dl kaura- tai ruokakermaa
(0,5 tl suolaa)
- Kuori ja paloittele sipulit.
- Mittaa voi tai rypsiöljy kattilaan. Paista sipuleita keskilämmöllä n. 5 minuuttia. Mitä enemmän paahdat sipuleita, sitä tummemman keiton saat. Jos haluat keitosta vaalean, kuullota miedolla lämmöllä.
- Kuori ja paloittele perunat.
- Hienonna lipstikka ja lisää se kattilaan sipulin kanssa. Sekoita ja anna hautua vielä muutama minuutti.
- Kaada perunapalat kattilaan. Lisää kattilaan vesi ja kasvisliemikuutiot. Mausta valkopippurilla ja sokerilla. Keitä hiljaa poreillen n. 45 minuuttia.
- Lisää joukkoon kerma ja soseuta. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki / annos
0.67 kg CO2 ekv
Ravintosisältö / annos
- Energia 270 kcal
- Rasva 16.4 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2.6 g
- Proteiini 5.1 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 25.8 g
- Sokerit 3.6 g
- Kuitu, kokonais- 3 g
- Natrium 172.1 mg
- Kalsium 44.9 mg
- Rauta 1.9 mg
- C-vitamiini 30.6 mg
Pääraaka-aineet
-
4 1/2 kuutioKasvisliemikuutio (soijaton, vegaani)
-
4.23 cupVesi, vesijohtovesi
-
420 gPeruna, kuorittu
-
0.85 cup choppedPersilja, tuore
-
0.85 cupRuoanvalmistuskerma, kasvirasvakerma, kaurakerma, kevyt, rasvaa 7 %
-
1 tlSokeri
-
0.5 tlValkopippuri
-
3 rklRypsiöljy
-
165 gSipulit