Litistetty broileri ja marjakastike

Auki leikattu broileri kypsyy nopeammin ja tasaisemmin kuin tavallinen kokonaisena kypsytetty broileri. Mausteita voi vaihdella oman maun mukaan.

G
4 annosta

Valmistusohje

kokonainen (n. 1 kg) broileri

3 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua oreganoa
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl suolaa
1 rkl mustapippuria

Lisäksi
1 rkl rypsiöljyä vuoan voiteluun

Marjakastike
3 dl marjoja (esim. 2 dl vadelmia ja 1 dl puolukkaa)
1 dl vettä
2 tl (ruoko)sokeria
75 g voita

  1. Aseta broileri työlaudalle selkäpuoli ylöspäin. Leikkaa broileri pitkittäin halki keittiösaksilla selkärangan vierestä. Leikkaa sitten samoin toiselta puolelta selkärankaa niin, että ranka irtoaa. Voit pakastaa rangan ja keittää siitä myöhemmin kanaliemen. Vaihtoehtoisesti hävitä ranka biojätteen mukana.
  2. Pyyhi broilerin sisäpuolta talouspaperilla. Käännä broileri sitten rintapuoli ylöspäin ja paina voimakkaasti keskeltä rintaa, jotta se painuu tasaisesti työlautaa vasten. Taputtele myös rintapuoli ja koivet talouspaperilla.
  3. Tee veitsellä muutama viilto reisiin, mutta varo leikkaamasta luuhun asti.
  4. Kuori ja silppua valkosipulin kynnet. Sekoita keskenään timjami, oregano, valkosipulisilppu ja oliiviöljy. Irrota varovasti nahkaa hieman irti rintafileistä ja työnnä seosta molemmin puolin nahan alle. Hiero loppu seos broilerin pintaan. Ripottele suolaa ja mustapippuria sekä broilerin nahka- että sisäpuolelle.
  5. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä ja nosta broileri vuokaan nahkapuoli ylöspäin. Työnnä siipien kärjet rintafileen alle, jotta ne eivät pala. Paista kanaa 200 asteessa noin 45 minuuttia. Valele broileria pari kertaa paiston aikana vuokaan kertyneellä nesteellä. Voit testata broilerin kypsyyttä pistämällä veitsen kärjellä rinta- tai reisilihaan. Lihasta tulevan nesteen tulee olla täysin kirkasta.
  6. Valmista broilerin kypsyessä kastike. Mittaa pieneen kasariin marjat, vesi ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä n. 5 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja kuumenna uudelleen. Jos kastike on vielä kovin juoksevaa, anna kiehua hetki. Sulata joukkoon voi. Maista ja lisää halutessasi sokeria. Tarjoa broilerin kanssa.


HUOM! Pese kaikki raa’an broilerin käsittelyssä käytetyt työvälineet ja työlauta sekä kätesi huolellisesti ennen kuin ryhdyt käsittelemään muita raaka-aineita.

Hiilijalanjälki
1.42 kg CO2 ekv
  • Energia 763 kcal/annos
  • Rasva 62.1 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 19.9 g
  • Proteiini 45.1 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 17.2 g
  • Sokerit 4.3 g
  • Kuitu, kokonais- 1.4 g
  • Natrium 2119.8 mg
  • Kalsium 68.4 mg
  • Rauta 3 mg
  • C-vitamiini 12.4 mg