Lohkosalaatti
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2024/05/wedgesalaatti_h-rotated.jpg
Lohkosalaatti
Tässä salaatissa yhdistyvät suomalaiset marjat ja marokkolainen “mausteiden kuningas”. Ras el hanout -mausteseos sisältää paprikaa, korianteria, kardemummaa ja kurkumaa. Lohkona tarjoiltu salaatti sopii sekä alkuruoaksi että lisukkeeksi.
-
Avainsanat:
- Gluteeniton
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Maidoton
- Marjat
- Salaatit
- Vegaaninen
- Välipalat
Valmistusohje
1 prk (n. 400 g) kikherneitä
2 tl öljyä
1 tl ras e1 hanout -mausteseosta
½ tl suolaa
3 rkl karpalo- tai puolukkahilloa tai -hyytelöä
¼ dl vettä
1 tl balsamiviinietikkaa
1 tl fariinisokeria tai hunajaa
3 rkl kurpitsansiemeniä
(tai muita siemeniä)
1 tomaatti
1 pieni punasipuli
1 tuore chili
1 ruukku Iehtipersiljaa
1 lime
¼ tl mustapippuria
1 keräsalaatti
1 prk (200–250 g) kauragurttia tai kaurafraichea
1 dl puolukoita tai karpaloita (tuoreena tai pakasteena)
- Valuta ja huuhtele kikherneet siivilässä. Kumoa ne uunipellille leivinpaperille. Lisää rypsiöljy, ras el hanout sekä puolet suolasta. Sekoita ja paahda uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
- Mittaa pieneen kattilaan tai kasariin hillo, vesi, viinietikka sekä fariinisokeri tai hunaja. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes seos pulpahtaa. Laske lämpöä ja anna hautua muutama minuutti. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä hieman.
- Paahda siemeniä kuumalla, kuivalla paistinpannulla muutama minuutti. Siemenet voi käyttää myös paahtamatta.
- Pese tomaatti. Halkaise se ja poista siemenet lusikalla tai veitsenkärjellä. Kuutioi tomaatti ja punasipuli. Poista chilistä kanta, halkaise chili ja poista sisältä siemenet. Pilko pieneksi. Silppua lehtipersiljan lehdet. Yhdistä tomaatti, sipuli, chili ja puolet lehtipersiljasta kulhossa.
- Halkaise lime ja purista toisesta puolikkaasta mehu kulhoon. Lisää loput suolasta sekä mustapippuri ja hieman jäähtyneet paahdetut kikherneet ja sekoita hyvin.
- Huuhtele keräsalaatti kokonaisena. Ravista varovasti ylimääräinen vesi pois. Leikkaa salaattikerä pitkittäin neljäksi lohkoksi niin, että lehdet pysyvät kannassa kiinni.
- Kokoa annokset: Aseta jokaiselle lautaselle salaattilohko. Valele kauragurtti tai kaurafraiche tasan kunkin salaattilohkon päälle. Jaa sitten kikherne-tomaattiseos tasan jokaisen lohkon päälle. Valuta marjakastiketta lohkojen päälle. Viimeistele salaatit siemenillä, kokonaisilla marjoilla ja lopulla lehtipersiljasilpulla. Voit leikata yli jääneen limen puolikkaan lohkoiksi lautasille.
0.69 kg CO2 ekv
- Energia 344 kcal/annos
- Rasva 13.1 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 4.5 g
- Proteiini 15 g
- Hiilihydraatti erotuksena 48.6 g
- Sokerit 10.5 g
- Kuitu, kokonais- 9.3 g
- Natrium 353.9 mg
- Kalsium 173.3 mg
- Rauta 8.8 mg
- C-vitamiini 96.5 mg
Pääraaka-aineet
-
0.42 cupKarpalo
-
1 rklKookosrasva 100 %
-
50 gKaurahiutale
-
200 gJäävuorisalaatti, rapea, amerikansalaatti
-
0.25 tlMustapippuri
-
60 gLimetit
-
200 gPersilja, tuore
-
20 gChili, vihreä, tuore
-
75 gSipuli
-
100 gTomaatti
-
0.19 cupKurpitsan siemenet
-
1 tlHunaja
-
1 tlViinietikka
-
3 rklPuolukkahillo
-
0.5 tlMerisuola, jodioimaton
-
1 tlPaprikajauhe
-
2 tlRypsiöljy
-
400 gKikherne suolattomassa vedessä, kahviherne