Lussekatt-pullat

40 annosta

Valmistusohje

50 g hiivaa
150 g voita tai margariinia
5 dl maitoa
1 purkki (250 g) maitorahkaa
1–2 pkt sahramia (á 0,5 g)
1 ½ dl sokeria
½ tl suolaa
noin 15 dl vehnäjauhoja

voiteluun: 1 muna

koristeluun: rusinoita

1. Murenna hiiva taikinakulhossa.
2. Sulata rasva kattilassa, sekoita joukkoon maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi.
3. Kaada osa nesteestä hiivan joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
4. Lisää loppu neste, maitorahka, sahrami, sokeri ja suola.
5. Sekoita joukkoon lähes kaikki jauhot ja vaivaa taikina, kunnes se irtoaa kulhosta.
6. Anna taikinan nousta leivinliinan alla puolisen tuntia.
7. Vaivaa taikina sileäksi jauhotetulla alustalla sileäksi ja jaa se viiteen palaan.
8. Rullaa joka pala ohueksi nauhaksi ja leikkaa siitä noin 20 cm pituisia pätkiä. Pullat voi leipoa monen muotoisiksi. Tavallisesti ne leivotaan s-kirjainta muistuttaviksi, joissa rusinat ovat molempien silmukoiden keskellä. Joskus rusinat korvataan raesokerilla. Silmukat voivat olla ristikkäin tai sitten vierekkäin. Ruotsissa näille eri muodoille on omat nimensä.
9. Laita pullat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Nostata pullat kaksinkertaiseksi.*
10. Voitele pullat munalla ja paina rusinoita koristeeksi.
11. Paista uunin keskiosassa 225°C:ssa noin 8 minuuttia.

Hiilijalanjälki
0.08 kg CO2 ekv
  • Energia 137 kcal/annos
  • Rasva 3.7 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 2.2 g
  • Proteiini 3.9 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 22.7 g
  • Sokerit 4.5 g
  • Kuitu, kokonais- 1 g
  • Natrium 65.5 mg
  • Kalsium 27.8 mg
  • Rauta 0.4 mg
  • C-vitamiini 0.2 mg