Luumu-vaniljakakku
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/11/marttaliitto_joulu_luumu_vaniljakakku_vaaka_h.jpg
Luumu-vaniljakakku
Mehevä luumu-vaniljakakku on komea tuliainen, jonka voi valmistaa hyvissä ajoin ja pakastaa. Kakussa on käytetty luumumarmeladia, jota jää helposti yli tähtitortuista.
-
Avainsanat:
- Hävikkiherkut
- Joulu
- Jälkiruoat
- Makea leivonta
- Talvi
Valmistusohje
250 g margariinia tai voita
3,5 dl sokeria
6 munaa
5,5 dl jauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
2,5 dl maustamatonta rasvatonta jogurttia
1,5 rkl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
vajaa rasia (à 250 g) luumumarmeladia
vuoan voiteluun
margariinia, öljyä tai voita
koristeluun
tomusokeria
lisäksi
varrastikku tai vastaava
- Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksi kerrallaan vatkaten ja jokaisen munan jälkeen ruokalusikallinen jauhoja.
- Sekoita ruokasooda loppuihin jauhoihin ja sekoita taikinaan jauhot, jogurtti sekä vaniljauute. Älä vatkaa pitkään.
- Voitele 2 litran kakkuvuoka huolellisesti. Lusikoi noin neljäsosa taikinasta vuoan pohjalle. Lisää 3–4 rkl luumumarmeladia. Lusikoi sitten puolet jäljellä olevasta taikinasta vuokaan ja taas 3–4 rkl luumumarmeladia. Lusikoi loput taikinasta vuokaan ja tasoita pinta. Jos marmeladia on alle puoli rasiaa, tee vain yksi marmeladikerros.
- Pistä taikinaan varrastikku tai muu puhdas, ohut tikku ja kuljeta sitä mutkitellen vuoan ympäri. Näin luumumarmeladi leviää hieman taikinassa.
- Paista kakkua 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Kokeile kypsyyttä esim. puisella varrastikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Jos tikkuun tarttuu taikinaa, paista kakkua lisää 5 minuuttia kerrallaan, kunnes tikkuun ei enää tartu taikinaa.
- Nosta kypsä kakku uunista ja anna seistä vuoassa 15–30 minuuttia. Kumoa kakku ja nosta vuoka varovasti päältä. Koristele jäähtynyt kakku tomusokerilla.
Vinkki
Kakun voi valmistaa hyvissä ajoin ja pakastaa.
Luumu-vaniljakakku on mainio joululahja.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki / annos
0.38 kg CO2 ekv
Ravintosisältö / annos
- Energia 506 kcal
- Rasva 20.6 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 7.8 g
- Proteiini 8.3 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 69.2 g
- Sokerit 34.2 g
- Kuitu, kokonais- 1.5 g
- Natrium 206.9 mg
- Kalsium 49.1 mg
- Rauta 2.6 mg
- C-vitamiini 0.9 mg
Pääraaka-aineet
-
0.5 rklTomusokeri
-
20 gMargariini, talousmargariini 80 %, keskiarvo, leivontaan ja ruoanlaittoon
-
0.5 tlRuokasooda
-
200 gLuumumarmeladi, luumuhillo
-
1.5 rklVaniljauute
-
250 gJogurtti, maustamaton, rasvaton
-
550 gVehnäjauho, valkoinen
-
6 keskikokoinenKananmuna, tuore
-
297.5 gSokeri
-
250 gMargariini, talousmargariini 80 %, keskiarvo, leivontaan ja ruoanlaittoon