Maapähkinäkeitto
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2025/01/martat_kasvisruokamatka_maapahkinakeitto_vaaka_h.jpg
Maapähkinäkeitto
Erilaisia maapähkinäkeittoja syödään eri puolilla Afrikkaa. Tämä versio on kotoisin Länsi-Afrikasta, jossa se on suosittua Nigerian, Ghanan ja Senegalin alueilla.
-
Avainsanat:
- Arjen helpot
- Gluteeniton
- Kananmunaton
- Kasvikset
- Kasvis
- Keitot
- Maidoton
- Vegaaninen
Valmistusohje
2 (puna)sipulia
4 valkosipulinkynttä
1 bataatti
2 rkl tuoretta/2 tl kuivattua inkivääriä
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
n. 1 dl tomaattipyreetä
1 dl maapähkinävoita
1 rkl sitruunamehua
Tarjoiluun:
2–3 lehteä lehtikaalia
1 rkl rypsiöljyä
ripaus suolaa
- Hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi bataatti. Jos käytät tuoretta inkivääriä, kuori ja raasta se.
- Mittaa kattilaan vesi ja kasvisliemikuutiot. Kun liemi kiehuu, lisää joukkoon sipulit, bataatti ja inkivääri. Keitä noin 15 minuuttia.
- Valmista keittämisen aikana lehtikaalisipsit. Huuhtele lehtikaalin lehdet ja poista lehdistä puiseva varsiosa. Revi lehdet paloiksi leivinpaperille. Lisää joukkoon öljy ja suola. Sekoittele niin, että öljy leviää tasaisesti kaikkialle. Paista uunissa 180-asteessa n. 15 minuuttia.
- Mittaa kuumuutta kestävään kulhoon tomaattipyree ja maapähkinävoi. Lisää joukkoon 2 dl kuumaa kasvilientä kattilasta. Sekoita seos tasaiseksi ja lisää kattilaan. Anna kiehua vielä 5 minuuttia.
- Soseuta keitto halutessasi. Lisää vettä tarvittaessa ja tarkista maku. Tarjoile halutessasi lehtikaalisipsien kanssa.
VINKKI! Maapähkinävoin voi myös valmistaa itse. Paahda maapähkinöitä 175-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes pähkinät ovat saaneet hieman väriä ja öljy on selvästi lähtenyt irtoamaan pähkinöistä. Kaada pähkinät tehosekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. Jauha pähkinät hienoksi tahnaksi.
Testattu Marttakeittiössä.
Hiilijalanjälki
0.4 kg CO2 ekv
Ravintosisältö
- Energia 280 kcal/annos
- Rasva 18.7 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2.9 g
- Proteiini 9.1 g
- Hiilihydraatti, imeytyvä 18.3 g
- Sokerit 6.1 g
- Kuitu, kokonais- 3.8 g
- Natrium 1177.6 mg
- Kalsium 49.3 mg
- Rauta 0.8 mg
- C-vitamiini 25.9 mg
Pääraaka-aineet
-
2 tlInkivääri, jauhettu
-
1 rklRypsiöljy
-
1 sitruunalohkoSitruunamehu
-
110 gMaapähkinävoi, Natural (ilman soijaa)
-
2 kplKasvisliemikuutio
-
1 ripausSuola, pöytäsuola
-
2 kplSipuli
-
2 kplLehtikaalit
-
0.42 cupTomaattisose, tomaattipyree
-
4.2 cupVesi, vesijohtovesi
-
1 kplBataatti
-
14 gValkosipuli