Madekeitto
		https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2016/10/kala_madesoppaa_lautasella_2_marhahelenan_kuva.jpg
		
		Madekeitto
- 
				
					Avainsanat:
				
														
- Gluteeniton
- Kala
- Kananmunaton
- Keitot
- Perinneherkut
- Talvi
Valmistusohje
1– 1 ½  kg made nyljettynä ja sisälmykset poistettuna
1 sipuli
2 laakerinlehteä
suolaa
vettä
—
6–8 perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli
5–10 maustepippuria
2 dl kermaa tai maitoa
nippu tilliä
nokare voita
- Paloittele made noin 5 cm:n paloiksi.
- Kuori ja lohko sipuli.
- Keitä madepalat ja sipuli laakerinlehdillä ja suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.
- Nosta madepalat liemestä ja perkaa ne ruodottomiksi. Siivilöi keitinliemi.
- Kuori ja lohko perunat, porkkanat ja sipuli. Kuullota niitä kattilan pohjalla voissa kevyesti.
- Lisää keitinlientä reilusti sekä maustepippurit.
- Keitä kasvikset lähes kypsiksi ja lisää mateenpalat.
- Anna keiton vielä kuumentua ja lisää lopuksi vielä kerma.
- Tarkista maku.
 –
 Pilko valmiin keiton päälle tilliä.
 Tarjoa keiton kanssa hyvää leipää.
Hiilijalanjälki / annos
							1.86							kg CO2 ekv
						
					Ravintosisältö / annos
- Energia 295 kcal
- Rasva 10.2 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 4.8 g
- Proteiini 35.4 g
- Hiilihydraatti erotuksena 19.9 g
- Sokerit 3.1 g
- Kuitu, kokonais- 2.2 g
- Natrium 615.8 mg
- Kalsium 128.7 mg
- Rauta 1.8 mg
- C-vitamiini 14 mg
Pääraaka-aineet
- 
								1 rklMaustepippuri, jauhettu
- 
								20 dlVesi, vesijohtovesi
- 
								2 rklVoi
- 
								50 gTilli, tuore
- 
								2 dlRuoanvalmistuskerma, kasvirasvakerma, rasvaa 15 %
- 
								1 keskikokoinen annos (60.0 g)Sipuli
- 
								2 keskikokoinen annos (60.0 g)Porkkana
- 
								420 gPeruna, kuorittu
- 
								1 tlSuola, pöytäsuola
- 
								2 gLaakerinlehti
- 
								1 keskikokoinen annos (60.0 g)Sipuli
- 
								1250 gMade