Valmistusohje

3-4 leipää

3 dl kaljamaltaita
6 dl vettä
5 dl piimää
1 rkl suolaa
50 g hiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 1/2 dl siirappia
8 dl ruisjauhoja
noin 12 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
75 g voita tai margariinia

  1. Mittaa taikinakulhoon kaljamaltaat ja kaada kiehuva vesi päälle.
  2. Anna seoksen turvota ja jäähtyä noin tunti. Jos teet kotikaljaa maltaista, voit tietysti käyttää kaljasta jäävää mallasmäskiä leipään. (Tähän annokseen 5-6 dl mallasmäskiä).
  3. Lisää mallasmäskiin lämmin piimä, suola, hiiva, siirappi ja ruisjauhot. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin.
  4. Alusta taikina vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla melko napakaksi.
  5. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Anna taikinan kohota.
  6. Leivo taikinasta 3-4 leipää.
  7. Pistele kohonneet leivät ja paista 200°C:ssa noin tunti.

    Jos haluat leipien pintaan kiiltoa, voitele niitä paistamisen loppuvaiheessa siirappivedellä.
    Mallasleivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
    Ne sopivat hyvin pakastettaviksi.

 

Ainesosat

  • 210 g
    Kalja- / mämmimallas
  • 6 dl
    Vesi, vesijohtovesi
  • 5 dl
    Piimä, kevytpiimä, 2% rasvaa
  • 1 rkl
    Suola, pöytäsuola
  • 50 g
    Hiiva
  • 1 1/2 rkl
    Siirappi
  • 8 dl
    Jauho, ruisjauho, kokojyväjauho
  • 12 dl
    Jauho, hiivaleipävehnäjauho
  • 75 g
    Voi

Reseptin ravintosisältö

Energia 49 kcal/annos
  • C-vitamiini 0.1 mg
  • Rauta 0.6 mg
  • Kalsium 10.2 mg
  • Natrium 77 mg
  • Kuitu, kokonais- 1.3 g
  • Sokerit 0.8 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 10 g
  • Proteiini 1.6 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.5 g
  • Rasva 1 g
Jaa sivu