Ainesosat

  • 210 g
    Kalja- / mämmimallas
  • 6 dl
    Vesi, vesijohtovesi
  • 5 dl
    Piimä, kevytpiimä, 2% rasvaa
  • 1 rkl
    Suola, pöytäsuola
  • 50 g
    Hiiva
  • 1 1/2 rkl
    Siirappi
  • 8 dl
    Jauho, ruisjauho, kokojyväjauho
  • 12 dl
    Jauho, hiivaleipävehnäjauho
  • 75 g
    Voi

Reseptin ravintosisältö

Energia 1249 kcal/annos
  • C-vitamiini 1.3 mg
  • Rauta 16.2 mg
  • Kalsium 256 mg
  • Natrium 1926 mg
  • Kuitu, kokonais- 32 g
  • Sokerit 20.2 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 250.1 g
  • Proteiini 39.1 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 12.3 g
  • Rasva 25.2 g

Valmistusohje

3-4 leipää

3 dl kaljamaltaita
6 dl vettä
5 dl piimää
1 rkl suolaa
50 g hiivaa tai 1 pussi (11 g) kuivahiivaa
1 1/2 dl siirappia
8 dl ruisjauhoja
noin 12 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
75 g voita tai margariinia

  1. Mittaa taikinakulhoon kaljamaltaat ja kaada kiehuva vesi päälle.
  2. Anna seoksen turvota ja jäähtyä noin tunti. Jos teet kotikaljaa maltaista, voit tietysti käyttää kaljasta jäävää mallasmäskiä leipään. (Tähän annokseen 5-6 dl mallasmäskiä).
  3. Lisää mallasmäskiin lämmin piimä, suola, hiiva, siirappi ja ruisjauhot. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin.
  4. Alusta taikina vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla melko napakaksi.
  5. Lisää lopuksi pehmeä rasva. Anna taikinan kohota.
  6. Leivo taikinasta 3-4 leipää.
  7. Pistele kohonneet leivät ja paista 200°C:ssa noin tunti.

    Jos haluat leipien pintaan kiiltoa, voitele niitä paistamisen loppuvaiheessa siirappivedellä.
    Mallasleivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
    Ne sopivat hyvin pakastettaviksi.

 

Jaa sivu