Valmistusohje

1. vaihe
1½ l vettä
250 g mämmimaltaita
400-500 g ruisjauhoja

2. vaihe
2 l vettä
250 g mämmimaltaita
400-500 g ruisjauhoja

3. vaihe
1-2 dl siirappia
2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
1 tl suolaa

Päälle:
sokerivettä (1 dl vettä/1/2 dl sokeria)

  • 1. vaihe.
    Kuumenna vesi poreilevaksi.
    Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot.
    Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja.
    Peitä kattila kannella.
    Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50°C lämmössä.
  • 2. vaihe.
    Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan.
    Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot.
    Jatka kuten edellä ja anna imeltyä taas pari tuntia.
  • 3. vaihe. Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista.
    Lisää tarvittaessa jauhoja.
    Mausta.
    Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaan palamista.
    Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa mämmituokkosiin tai foliovuokiin.
    Jätä kuohumisvaraa noin 1/3 vuoan korkeudesta.
    Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi.
  • Paista uunin alatasossa 170°C lämmössä noin 2½ tuntia.

    Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.
    Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera.

Ainesosat

  • 15 dl
    Vesi, vesijohtovesi
  • 250 g
    Kalja- / mämmimallas
  • 450 g
    Jauho, ruisjauho, kokojyväjauho
  • 20 dl
    Vesi, vesijohtovesi
  • 250 g
    Kalja- / mämmimallas
  • 450 g
    Jauho, ruisjauho, kokojyväjauho
  • 1 1/2 dl
    Siirappi
  • 1 tl
    Ruokasuola, jodioitu
  • 1 dl
    Vesi, vesijohtovesi
  • 1/2 dl
    Sokeri
  • 1 tbsp
    Inkivääri, jauhettu

Reseptin ravintosisältö

Energia 203 kcal/annos
  • C-vitamiini 0 mg
  • Rauta 3.4 mg
  • Kalsium 29.5 mg
  • Natrium 109.4 mg
  • Kuitu, kokonais- 7.8 g
  • Sokerit 10.7 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 51.2 g
  • Proteiini 4.8 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 0.1 g
  • Rasva 1 g
Jaa sivu