Marjatartaletit

Tartaletit maistuvat niin jälkiruokana kuin kahvipöydässäkin. Täytettä voi vaihdella kauden ja mielen mukaan. Mascarponen ja marjojen yhdistelmä on vastustamattoman raikas.

15 annosta

Valmistusohje

taikina

4 dl jauhoja
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
125 g voita
1 muna
0,5 dl maitoa tai kasvijuomaa

täyte

2 dl kermaa
0,5 prk (à 250 g) mascarponea
1–2 rkl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
n. 0,5 litraa marjoja (esim. vadelmia, mansikoita, herukoita)
(lime, tomusokeria)

lisäksi kuivattuja herneitä tai keraamisia paistokuulia

  1. Siivilöi jauhot, tomusokeri ja vanilja kulhoon. Kuutioi kylmä voi ja nypi se jauho-sokeriseokseen niin, että seos muistuttaa korppujauhoja.
  2. Riko kananmunan rakenne lasissa ja lisää se sekä maito taikinaan. Sekoita nopeasti. Älä vaivaa, ettei taikinasta tule sitkeää. Painele taikina tiiviiksi, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
  3. Kauli taikina 2–3 mm:n paksuiseksi levyksi ja leikkaa siitä ympyröitä pyöreän muotin tai esim. juomalasin avulla. Voitele tartalettivuoat, foliovuoat tai muffinipellin kolot. Painele taikinakiekot vuokiin, sekä pohjalle että reunoille. Pistele pohjaa haarukalla. Nosta vuoat jääkaappiin noin 15 minuutiksi.
  4. Pane jokaisen tartalettipohjan päälle pieni pala leivinpaperia tai paperinen muffinivuoka ja täytä se keraamisilla paistokuulilla tai kuivilla herneillä. Paista 180 asteessa noin 8 minuuttia. Poista sitten paperit ja herneet/kuulat ja paista vielä 6–8 minuuttia tai kunnes pohjat ovat keksimäisen rapeita. Anna jäähtyä täysin.
  5. Mittaa kulhoon kerma, mascarpone, tomusokeri sekä vaniljasokeri ja vaahdota pehmeäksi. Pursota tai nostele lusikalla vaahtoa jäähtyneille tartalettipohjille. Lado marjoja vaahdon päälle. Raasta halutessasi päälle limenkuorta ja koristele tomusokerilla.

Testattu Marttakeittiössä

Hiilijalanjälki
0.27 kg CO2 ekv
  • Energia 234 kcal/annos
  • Rasva 14.3 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 8.4 g
  • Proteiini 3.8 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 23.3 g
  • Sokerit 9 g
  • Kuitu, kokonais- 1.2 g
  • Natrium 98.3 mg
  • Kalsium 29.7 mg
  • Rauta 1.1 mg
  • C-vitamiini 8.9 mg