Martan marjalotta

Marttajärjestön 125-vuotisjuhlapöytään nostetaan Martan marjalotta, jossa maistuvat metsämarjat. Charlotte russe, eli tuttavallisemmin lotta, on raikas kahvipöydän kruunu, kun täytteeseen laitetaan marjojen lisäksi rahkaa ja tuorejuustoa.

G
12 annosta

Valmistusohje

kääretorttupohja

4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
kostuttamiseen 0,5 dl maitoa, kasvijuomaa tai appelsiinimehua

kääretorttutäyte

1 dl puolukkaa
1 dl mustikkaa
2 rkl sokeria
(n. 1 tl perunajauhoja)
2 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria

lotan täyte

7 liivatelehteä
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g rahkaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl marjamehua
n. 300 g marjoja (esim. puolukkaa ja mustikkaa)

lisäksi esim. kermaa, marjoja, syötäviä kukkia

  1. Valmista ensin täytteeseen tuleva hillo, ellet käytä valmista hilloa. Mittaa pieneen kasariin kerroksittain marjat ja sokeri. Kuumenna miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia ja sekoita välillä. Anna jäähtyä. Jos hillo vaikuttaa kovin juoksevalta, voit sekoittaa siihen noin teelusikallisen perunajauhoja.
  2. Valmista kääretorttupohja. Vatkaa kulhossa sokeri ja kananmunat vahvaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään perunajauho ja leivinjauhe ja siivilöi ja kääntele joukkoon.
  3. Levitä taikina leivinpaperille uunipellille ja paista 225 asteessa 5–7 minuuttia. Kumoa kevyesti sokeroidulle puhtaalle leivinpaperille ja anna jäähtyä puhtaan liinan alla.
  4. Tee täyte loppuun. Mittaa kerma ja tuorejuusto kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon tomusokeri. Lisää joukkoon jäähtynyt hillo ja sekoita kevyesti. Hillo saa jäädä osin sekoittumatta niin, että se muodostaa vaahtoon raitoja.
  5. Kostuta kääretorttupohjaa mehulla, maidolla tai kasvijuomalla. Levitä pohjalle täytevaahto. Kääri napakaksi rullaksi pitkältä sivulta alkaen. Kääri rulla leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään pariksi tunniksi.
  6. Valmista hyytelötäyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viideksi minuutiksi. Kuumenna marjamehu kiehuvan kuumaksi mikrossa pienessä kulhossa tai kasarissa liedellä.
  7. Vatkaa vaniljakastike kulhossa vaahdoksi. Lisää rahka ja sokeri ja vatkaa sekaisin.
  8. Purista liivatelehdistä niin paljon vettä pois kuin pystyt. Pane ne kuumaan mehuun ja sekoita, kunnes liivate on kokonaan liuennut. Kaada mehu vanilja-rahkavaahtoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää marjat ja sekoita.
  9. Vuoraa tuorekelmulla n. 2 litran kulho, jossa on pyöreät seinämät. Leikkaa kääretorttu ohuiksi viipaleiksi. Kulhon koosta ja mallista riippuen tarvitset 12–18 viipaletta. Aseta kulhon pohjalle kolme viipaletta niin, että ne ovat kiinni toisissaan. Lado sitten kierros viipaleita ensimmäisten ympärille niin, että ne ovat kiinni toisissaan. Jatka näin kulhon reunaan asti.
  10. Lusikoi täyte kulhoon viipaleiden päälle. Jos se on jo alkanut hyytyä, painele kevyesti lusikalla tai lastalla, jotta se muodostaa tiiviin kerroksen. Täytä ylimmän kääretorttuviipalekerroksen yläreunaan asti.
  11. Peitä tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin ainakin neljäksi tunniksi. Kumoa hyytynyt lotta tarjoiluvadille ja poista varovasti kulho ja tuorekelmu. Lotan kääretorttukuvio saa näkyä, mutta koristele haluamallasi tavalla esimerkiksi kermavaahtopursotuksin, tuoreilla marjoilla ja syötävillä kukilla.

Huom: Voit käyttää tuoreita tai pakastettuja marjoja. Jos käytät pakastettuja, ne kannattaa lisätä jäisinä. Huomaa kuitenkin, että jäiset marjat jäähdyttävät vaahtotäytteen nopeasti, jolloin se myös alkaa hyytyä. Hyytynyttä täytettä pitää painella huolellisemmin kääretortulla vuorattuun kulhoon, jotta siihen ei jää ilmarakoja.

Huom: Jos käytät hyytelötäytteeseen pakastemarjoja, valitse kotimaisia marjoja, koska ne käytetään kypsentämättöminä. Ulkomaisia pakastemarjoja ei suositella syötäväksi kuumentamatta.

Testattu Marttekeittiössä

Hiilijalanjälki
0.62 kg CO2 ekv
  • Energia 255 kcal/annos
  • Rasva 10.2 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 5.7 g
  • Proteiini 7.6 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 35.2 g
  • Sokerit 24.2 g
  • Kuitu, kokonais- 1.2 g
  • Natrium 138.6 mg
  • Kalsium 102.2 mg
  • Rauta 0.8 mg
  • C-vitamiini 7.4 mg