Valmistusohje

100 g voita
1 dl sokeria
0,5 dl hunajaa
2 kananmunaa
4 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
2 rkl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Täyte
4 dl vispikermaa
400 g turkkilaista jogurttia
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
puolikkaan appelsiinin kuori raastettuna

Lisäksi
2,5 dl mustaherukkahilloa
200 g kotimaisia pakastemarjoja (esim. herukoita ja vadelmia) (n. 4 dl)

Koristeluun
esim. sokeroitua appelsiininkuorta, sokeroituja karpaloita, murennettuja marenkeja,
appelsiiniviipaleita ja/tai suklaakonvehteja

  1.  Tulosta tai piirrä valmiiksi A3-kokoiselle paperille M-sapluuna.
  2. Valmista pohjat. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. .
  3. Sulata voi. Sekoita siihen sokeri, hunaja ja kananmunat. Sekoita toisessa kulhossa yhteen kaurahiutaleet, gluteeniton jauhoseos ja leivinjauhe. Yhdistä jauhot voi-sokeriseokseen ja sekoita taikinaksi.
  4. Jaa kaurataikina kolmeen yhtä suureen osaan. Laita M-sapluuna leivinpaperin alle pellille ja levitä 1/3 kaurataikinasta sapluunan mukaiseksi ohueksi kerrokseksi veitsellä tai kylmään veteen kastetuilla sormenpäillä. Vedä sapluuna pois leivinpaperin alta ja käytä sitä myös kahden muun pohjan muotoilemiseen.
  5. Paista pohjaa noin 7 minuuttia, tai kunnes reunat ovat ruskeat. Anna pohjan jäähtyä pellillä, jolloin se jähmettyy muotoonsa. Tee kaksi muuta pohjaa samalla tavalla. Säilytä valmiit pohjat huoneenlämmössä täyttämiseen asti.
  6. Valmista täyte. Sekoita jogurttiin sokeri, vaniljasokeri ja raastettu appelsiininkuori. Vaahdota kerma napakaksi vaahdoksi. Nostele kermavaahto maustetun jogurtin sekaan.
  7. Vedä yksi jäähtyneistä kaurapohjista leivinpaperin avulla leikkuulaudan päälle. Aseta pohjan päälle toinen leikkuulauta, kumoa ja irrota leivinpaperi varovasti pohjasta. Käännä tai liu’uta pohja tarjoilulautaselle.
  8. Pursota noin 1/3 täytteestä pohjan reunojen mukaisesti pieniksi pisaroiksi, ”helminauhaksi”(Kuvan kakussa käytetty 10 mm:n pyöreää tyllaa.) Pursota täytettä reunojen lisäksi myös pohjan leveimpiin kohtiin reunojen sisäpuolelle. Lusikoi kaurapohjan tyhjäksi jääneeseen tilaan mustaherukkahilloa. Ripottele päälle pakastemarjoja.
  9. Irrota myös toisesta kaurapohjasta leivinpaperi ja liu’uta se varovasti täytteen päälle. Täytä toinen kerros samoin kuin ensimmäinen.
  10. Nosta kolmas kaurapohja kakun kanneksi. Pursota loppu jogurttitäyte reunoja myötäileväksi helminauhaksi.
  11. Koristele kakku esimerkiksi ohuilla appelsiiniviipaleilla, sokeroidulla appelsiinikuorella, lumikarpaloilla, marenkimurulla tai/ja suklaakonvehteilla.
  12. Kakun voi tarjota heti täyttämisen jälkeen, jolloin kaurapohjat pysyvät rapeina. Kakun voi myös tarjoilla myöhemmin, jolloin pohjat hieman pehmenevät. Valmiiksi täytetty kakku säilytetään jääkaapissa.

Vinkki!
Kakku elää vuodenaikojen ja satokauden mukaan. Vaihda alkukesästä mustaherukkahillo rapaperihillokkeeseen. Kakun syksyisen version taas voi täyttää omenahillokkeella.

Sokeroitu appelsiininkuori
1 appelsiini
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria

Pese appelsiini hyvin ja vedä kuoresta ohuita, pitkiä viipaleita esimerkiksi kuorimaveitsellä. Leikkaa viipaleista pituussuunnassa suikaleita. Kiehauta sokeri ja vesi kattilassa. Lisää appelsiininkuorisuikaleet ja keitä n. 5 minuutin ajan. Nosta suikaleet jäähtymään leivinpaperin päälle, irrota suikaleet toisistaan. Anna kuivahtaa seuraavaan päivään asti. Käytä koristeena.

Lumikarpalot
100 g karpaloita
1 valkuainen
2 dl tomusokeria

Jos käytät pakastettuja karpaloita, anna niiden sulaa hieman. Erottele kananmunasta valkuainen pieneen kulhoon ja vatkaa haarukalla sen rakenne rikki. Siivilöi tomusokeri toiseen kulhoon. Kierittele karpalot muutama kerrallaan ensin valkuaisessa ja sitten tomusokerissa. Anna karpaloiden kuivahtaa hetki ja toista sokerointi. Käytä koristeena tai sellaisenaan makeisina.

 

Kommentit (7)

  1. Tehtiin tästä vegaaninen versio maaiman suurimpaan marttailtaan 🙂 No egg -jauhetta munan tilalle (tehtiin marengitkin siitä), öljyä voin sijasta ja kauravispikermaa ja soijajugurttia täytteeseen. Hunaja korvattiin agave-siirapilla. Lopputulos oli hyvä, mutta uunissa M menetti muotonsa ja levisi pitkin peltiä, jouduttiin leikkaamaan kirjain sabluunan avulla.

  2. Tänään teemme juhlavuosikokoukseemme Kymin Huvilalle juhlakakun tai oikeastaan kaksi. Toinen tämmöinen ohjeen M ja toinen kukkoprofiililla. Mikäli onnistuu edes auttavasti otan kuvia myös jakeluun.

  3. Viime perjantaina leivoin kakun käytin tavallisia aineksia,en gluteenittomia.Kaavan piirsin 9 cm leveänä siten ,jotta m-kirjain mahtui uunini pellille.Piirsin kaavan pehmeällä lyijykynällä suoraan leivinpaperille.
    Taikinasta riitti just piirtämieni kaavojen muotoon yhtään ei jäänyt maistiaiseksi.Paistaminen onnistui hyvin,7 min on omassa uunissani liikaa,on oltava tarkkana tässävaiheessa.
    Täytin kakun silloin kun kahvi tippui,oli omien Marttojemme hallituksen kokous,hillo oli itsevamistettua mustaherukka-hilloa,yhden sakaran laitoin lemon cordilla,oli myös hyvää.
    Kermaa vatkasin vaan yhden 2dl tölkillisen ja jugurttia samoin 2dl,luomuappelsiinin kuoriraaste oli oikein hyvää,
    kotipuutarhan vattuja ja metsän mustikoita melko jäisenä.
    Kakku oli tosihyvää emme kaivanneet pursotuksia,siksi vähempi kerma riitti.
    Reseptin ja ohjeen mukana olisi voinut mainita ottimen,yhdellä kakkulapiolla ei selviä,laitoin teräväkärkisen
    juustoveitsen kakkulapion kaveriksi
    Kakun reseptiä lukiessa saa selvän jostain tosihankalasta jutusta joka aiheutti suurta epäilystä onnistumisesta
    ja hankaluudesta pohien tekemiseen,olisi voinut maininta jotta tuttu juttu kaurakekseistä jota tehtiin
    silloin kun kaupan keksihyllyt eivät vielä pullistelleet ..

  4. Kahden munan kakku. Luulen ettei isolle porukalle.

  5. Hei, lisäättekö ohjeen alkuun arvion/tiedon, monelle hlölle tämä kakku riittää! Kiitos.

  6. Anni, Martat-lehden mukaan 12-15 hengelle.

  7. Hei, onko arviota, kuinka monelle kakusta riittää?

Jätä kommentti

Miten onnistuit? Tuunasitko reseptiä oman maun mukaan? Kerro oma versiosi reseptistäsi!

*

Jaa sivu